Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


VIDEO Comemorare agitată în Ucraina un an după declanşarea revoltei din Maidan

maidan.jpg

Monumentul în memoria victimelor represiunii de la Kiev / Foto RFI: Muriel Pomponne

Incidente au marcat astăzi comemorarea unui an de când s-au declanşat evenimentele din Maidan cum este numită piaţa independenţei din Kiev. La manifestarea la care a participat şi vice-preşedintele american Joe Biden, preşedintele în exerciţiu al Ucrainei Petro Poroşenko a fost huiduit de mulţime.

« Ruşine ! De ce nimeni nu a fost pedepsit ?! Poroşenko, unde sunt cei care ne-au ucis copii ? » s-a putut auzi sau citi pe pancartele mulţimii adunate pe Maidan.

Supărarea oamenilor are o explicaţie. Mişcarea de protest declanşată acum un an în piaţa independenţei din Kiev a fost urmată câteva săptămâni mai târziu de o reprimare sângeroasă orchestrată de Viktor Ianucovici şi acoliţii sài.  Dacă fostul preşedinte ucrainean a fugit încă din februarie în Rusia, se bănuie că la faţa locului, în Ucraina deci, mai există unii responsabili pentru moartea celor circa o sută de manifestanţi. Ori pentru moment drama de atunci nu a fost încă elucidatà şi nimeni nu e după gratii.

 

Nu-i de mirare în aceste condiţii ca lumea prezentă şi în particular apropiaţii victimelor să fie nemulţumiţi. Si totuşi manifestaţii ostile contra actualului şef de stat sunt destul de rare de când acesta a fost ales în luna mai. Dacă preşedintele Petro Poroşenko a depus aşadar jerba de flori sub huiduielile celor prezenţi, Joe Biden, vice-preşedintele american, prezent şi el cu această ocazie în capitala Ucrainei, a preferat să nu se dea jos din maşina oficială. Puţin mai târziu însă în faţa presei şi în compania liderului de la Kiev, numărul doi al administraţiei americane a cririticat din nou Rusia.

« Rusia încalcà de o manierà flagrantă principiile dreptului internaţional. Agresiunea rusă este inacceptabilă. Faceţi de aţi acceptat să faceţi domnule Putin » a spus Joe Biden la adresa liderului de la Kremlin, cerându-i aşadar indirect să respecte armistiţiul semnat la începutul lui septembrie la Minsk în Belarus.

Vice-preşedintele american a repetat ameninţarea cu « noi sancţiuni şi o şi mai mare izolare a Moscovei ». Totodată el a promis că Washingtonul va fi tot timpul alături de o Ucraină democratică şi reformistă dar Biden a refuzat să anunţe vreun nou ajutor pentru această ţară. De partea sa şi probabil influenţat de manifestarea ostilă căreia a fost obligat să-i facă faţă pe Maidan, Poroşenko a promis că va semna un decret prin care victimele mişcării anti-Ianucovici vor fi ridicate la rang de « Eroi ai Naţiunii ».

Pe plan politic, această aniversare a dat cel mai concret şi simbolic rezultat. 5 partide pro-occidentale care ieşiseră în frunte la legislativele din 26 octombrie au anunţat că se coalizează. Noul grup format din 300 de deputaţi este destul de numeros pentru a putea amenda Constituţia ţării.

Pe plan militar situaţia rămâne însă mai departe extrem de tensionată. Ucraina a acuzat astăzi Rusia că « a tras cu artileria înspre teritoriul ei din estul ţării, o premieră din septembrie încoace » spun oficialii de la Kiev. De partea sa Jens Stoltenberg secretarul general NATO a denunţat faptul că “există mişcări de trupe şi material rusesc spre Ucraina de-a lungul liniei  de front. Vedem de asemenea mişcări de trupe ucrainene de cealalatà parte a liniei de demoratice » a mai spus responsabilul Alianţei nord-atlantice. Semne îngrijorătoare care nu fac decât să pună şi mai mult în pericol armistiţiul semnat la Minsk de cele două părţi.

 
Comemorarea unui an de la debutul revolutiei din Maidan