Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul nuclear iranian: prelungirea dialogului de teama haosului

2013-10-15t083548z_1530266731_gm1e9af19yi01_rtrmadp_3_iran-nuclear_0.jpg

Dialog Iran si grupul 5+1, credit foto: rfi.fr

Eşec sau strategie pe termen lung? Prelungirea, pînǎ în iunie anul viitor, a dialogului dintre Iran şi grupul 5+1 suscitǎ numeroase comentarii contradictorii. Situaţia complicatǎ din regiune îi obligǎ însǎ pe occidentali, şi în special pe americani, sǎ-şi modifice strategiile şi chiar alianţele. Ministrul francez de externe Laurent Fabius afirmǎ cǎ în cursul discuţiilor cu iranienii au apǎrut "numeroase idei noi" ceea ce necesitǎ mai mult timp în vederea examinǎrii lor.

Iranul discutǎ de 12 ani cu marile puteri (Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania) despre programul sǎu nuclear, deci în aceastǎ perpectivǎ o prelungire a dialogului cu încǎ 7 luni nu apare nefireascǎ. "Ar fi stupid sǎ abandonǎm discuţiile" a spus şeful diplomaţiei americane, John Kerry, pentru a-şi justifica poziţia. Washingtonul îşi propune deci sǎ aibǎ rǎbdare cu Teheranul, cu condiţia ca programul nuclear al ayatolahilor sǎ rǎmînǎ în stare de somnolenţǎ, în speranţa cǎ un "accord global" va putea fi semnat într-o bunǎ zi.

Aceastǎ "rǎbdare" a Americii este dictateǎ însǎ şi de situaţia de pe teren. Treptat, pentru americani, a devenit evident cǎ în Orientul Apropiat nu Iranul şi nici regimul de la Damasc nu sunt inamicul lor numǎrul unu ci Organizaţia Statul islamic. Aceasta din urmǎ provoacǎ îngrijorare maximǎ în Occident, mai ales datoritǎ rapiditǎţii cu care s-a extins din Siria în Irak, fǎcînd joncţiunea şi cu alte organizaţii sau grupuri teroriste şi extremiste din Africa sau din Asia.

In acest context, dupǎ cum aratǎ un editorialist în cotidianul Le Figaro, americanii, iranienii şi preşedintele sirian Bachar al-Assad se vǎd oarecum de facto în aceeaşi tabǎrǎ, toţi interesaţi de stoparea ofensivei jihadiste.

Intr-o regiune unde s-au prǎbuşit de fapt trei state importante, Siria, Irakul şi Libia, cele care au rǎmas solide încep sǎ aibǎ de jucat un rol suplimentar. Este cazul cu Egiptul şi cu Iranul. Mai mulţi editorialişti francezi sunt de pǎrere cǎ preşedintele american Barack Obama începe sǎ creadǎ cǎ numai normalizarea relaţiilor cu Iranul ar putea pune capǎt haosului actual. In respectiva regiune se aflǎ de fapt într-o teribilǎ rivalitate Arabia Sauditǎ, sunitǎ, şi Iranul şiit. Pînǎ acum Statele Unite au fost aliatul primei tabere, dar, mai scrie La Croix, s-ar putea ca America sǎ încerce acum sǎ iasǎ din acest clivaj. Ceea ce nu se poate face decît printr-o politicǎ dusǎ cu "paşi mǎrunţi".

In ce priveşte situaţia din Siria, toţi observatorii recunosc cǎ ea a evoluat în favoarea lui Bachar al-Assad. Trupele acestuia încep sǎ reia sub control anumite zone din nordul Siriei şi îşi consolideazǎ poziţiile la Alep, oraş strategic unde Franţa ar dori sǎ impunǎ "zone de securitate".

Ministrul de externe francez Laurent Fabius l-a primit de altfel, marţi 25 noiembrie, la Paris, pe preşedintele Coaliţiei naţionale siriene, Hadi al-Bahra. Acesta din urmǎ deplînge faptul cǎ în ultimul timp Coaliţia internaţionalǎ formatǎ pentru combaterea Organizaţiei Statul islamic "închide ochii" la masacrele comise de Bachar al-Assad împotriva propriului sǎu popor. Franţa însǎ nu uitǎ acest lucru şi ar dori ca la Alep sǎ fie create zone în interiorul cǎrora sǎ nu poatǎ pǎtrunde nici aviaţia regimului sirian şi nici forţele Organizaţiei Statul islamic. "In nordul Siriei trebuie create zone de securitate unde populaţia sirianǎ sǎ poatǎ trǎi în pace" a spus Laurent Fabius.

Din pǎcate, observatorii constatǎ cǎ în Siria "rebeliunea moderatǎ" este pe cale de dispariţie.

O informaţie de naturǎ sǎ îngrijoreze vine însǎ din Libia, unde jihadiştii au deja mulţi simpatizanţi. Iatǎ însǎ cǎ un întreg oraş de 150 000 de locuitori, Derna, din estul ţǎrii, s-a declarat "emirat islamic" şi s-a afiliat Organizaţiei Statul islamic. Ceea ce a devenit posibil în condiţiile în care Libia este de fapt într-o situaţie de haos, fǎrǎ autoritate statalǎ. Si o parte din Benghazi, al doilea oraş al Libiei, se aflǎ în mîinile unor grupuri radicale, clasate de ONU drept organizaţie teroristǎ.

In acest context Franţa are deci o iniţiativǎ importantǎ, şi tot despre Libia va discuta miercuri 26 noiembrie Laurent Fabius cu preşedintele egiptean al-Sissi aflat în vizitǎ la Paris.