Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turneu european al preşedintelui egiptean al-Sissi

2014-10-27t140500z_1469254350_gm1eaar1p1001_rtrmadp_3_egypt-usa_0_0.jpg

Preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, credit foto: rfi.fr

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi efectueazǎ o vizitǎ în Franţa - a doua, şi ultima etapǎ a unui turneu european care a început în Italia. Generalul Sissi a devenit un partener important al occidentalilor în lupta anti-jihadistǎ. Egiptul mai doreşte însǎ, dupǎ trei ani de crizǎ politicǎ, sǎ atragǎ investiţiile occidentale.

Situaţia este atît de complicatǎ în Orientul Apropiat încît occidentalii sunt mulţumiţi cǎ Egiptul n-a intrat într-o fazǎ de destabilizare dupǎ model irakian, sirian sau libian. Si probabil cǎ problema drepturilor omului nu este prioritarǎ în discuţiile pe care europenii le poartǎ cu noul şef suprem de la Cairo, desemnat în fruntea statului egiptean, în mai anul acesta, cu 96 la sutǎ din voturi.

Cu o mînǎ de fier, generalul Sissi a reprimat mişcarea Fraţilor Musulmani, ceea ce s-a soldat cu aproximativ 1400 de morţi şi cu 15 000 de persoane arestate. In paralel însǎ al-Sissi a eliminat de pe scena politicǎ egipteanǎ şi opoziţia laicǎ şi opoziţia liberalǎ. Dacǎ ar fi sǎ rezumǎm, putem spune cǎ Egiptul este din nou ceea ce era înaintea revoluţiei care l-a dat jos de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak: altfel spus un stat autoritar unde armata are primul şi ultimul cuvînt şi unde majoritatea populaţiei acceptǎ lipsa de libertate şi democraţie ca preţ al stabilitǎţii. Intre dictatura militarǎ şi cea islamistǎ egiptenii au optat de fapt pentru prima. Ei aşteaptǎ acum zile mai bune şi un context istoric favorabil pentru a cere din nou, eevntual, democraţie, şi s-ar putea ca noua ocazie în favoarea modelului occidental sǎ vinǎ peste mulţi ani.

Preşedintele egiptean încearcǎ, în acest context, sǎ-şi forjeze o staturǎ internaţionalǎ, pe mǎsura rolului pe care ţara sa îl joacǎ în regiune. Pe agenda discuţiilor cu preşedintele François Hollande şi cu ministrul de externe Laurent Fabius figureazǎ coordonarea eforturilor împotriva jihadismului, cu un accent special pe ceea ce se întîmplǎ în Libia, stat practic în curs de destrǎmare.

In Italia, ţarǎ care asigurǎ în prezent preşedinţia Uniunii Europene, premierul Renzi i-a declarat luni 24 noiembrie lui al-Sissi cǎ Mediterana nu trebuie consideratǎ o frontierǎ ci inima însǎşi a Europei. O frumoasǎ metaforǎ a deschiderii, într-un moment însǎ cînd crizele din nordul Africii şi din Orientul Apropiat au provocat noi valuri de refugiaţi. Italia a primit doar anul acesta 150 000 de refugiaţi pe teritoriul ei, dar Egiptul este confruntat cu 5 milioane de refugiaţi.

In primul trimestru al anului viitor Egiptul anunţǎ organizarea unei  conferinţe economice internaţionale în vederea atragerii investitorilor strǎini şi reducerea sǎrǎciei. Un obiectiv important al Egiptului este şi relansarea turismului. Mii de egipteni regretǎ de fapt stabilitatea de dinainte de 2011 cînd puteau trǎi de pe urma milioanelor de turişti strǎini veniţi sǎ vadǎ piramidele şi monumentele lǎsate de faraoni.