Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jeff Koons - celebritate artisticǎ şi mediaticǎ: retrospectivǎ la Beaubourg

konns-balloon.jpg

"Balloon dog" © Don Emmert, AFP

Centrul Naţional de Artǎ şi de Culturǎ Georges-Pompidou de la Paris propune publicului, între 26 noiembrie şi 27 aprilie anul viitor o mare retrospectivǎ Jeff Koons. Considerat un "star" al artei contemporane, contestat de unii, Jeff Koons se doreşte un artist "popular". Greu de catalogat panoplia sa de obiecte artistice şi de provocǎri, un lucru este sigur însǎ, el este unul dintre artiştii cei mai bine cotaţi din lume.

Jeff Koons iubeşte fǎrǎ îndoialǎ Franţa şi a fost foarte încîntat cînd, în anul 2000, împreunǎ cu alţi artişti, a fost invitat la un dejun de cǎtre preşedintele de atunci Jacques Chirac. "Franţa are are o mare deschidere de spirit şi am cosniderat aceastǎ invitaţie un simbol al acestei deschideri" a declarat atunci americanul Jeff Koons. Franţa a mai fost şi prima ţarǎ strǎinǎ în care, la vîrsta de 20 de ani, s-a deplasat Jeff Koons prentru a-şi expune, la Lyon, unul din obiectele cu care încerca sǎ se "remarce" şi sǎ provoace – un aspirator. De atunci Jeff a avut numai uşi deschide în Franţa, inclusiv la Palatul Versailles (în 2008) unde şi-a expus unele "opere" într-un contrast total cu atmosfera locului.

In vîrstǎ de 59 de ani, Jeff Koons este în prezent mai mult decît un artist, este o industrie. El îşi concepe singur obiectele şi instalaţiile dar dispune de 130 de angajaţi în atelierul sǎu pentru execuţia lor.

Unii critici îl considerǎ un fel de "guru" al curentului Pop-art, dar revizitat, deci un fel de campion al neo-Pop-ului. El este însǎ şi un mare consumator de kitsch, în sensul cǎ propune opere polemice de un kitsch sinistru dar create din materii nobile. El se joacǎ deasemenea cu formele derizorii, de exemplu cu baloane dar pe care le concepe ca nişte sculpturi monumentale. De altfel un astfel de obiect, un "Balloon dog" a fost vîndut în 2013 cu suma record de 58 400 000 de dolari. Este vorba de o sculpturǎ monumentalǎ dar care aminteşte de banalele baloane lunguieţe uşor de mînuit şi de transformat în diverse figuri: funde, cîini, pǎtrate…

Viaţa sa a fost marcatǎ de numeroase momente excentrice. Cǎsǎtoria sa cu Cicciolina, fostǎ vedetǎ italianǎ a filmului porno, nu este decît un astfel de episod. De altfel provocǎrile cu caracter sexual sunt numeroase în "opera" lui Koons.

Intr-un articol din cotidianul Le Figaro, un critic se întreabǎ dacǎ Jeff Koons este un creator de artǎ sau un impostor… Produce el efectiv obiecte artistice sau creaţia sa este "umflatǎ" de contextul comercial şi de mediatizarea excesivǎ? Indiferent dacǎ îl detestǎm sau îl adorǎm pe Jeff Koons, scrie criticul francez, trebuie sǎ recunoaştem cǎ el este un "as al marketingului şi al afacerilor".

Cei care analizeazǎ cu luciditate fenomenul artistic contemporan subliniazǎ faptul cǎ Jeff Koons, şi mai ales preţurile exorbitante plǎtite pentru lucrǎrile sale, sunt reflexul lumii de azi, marcatǎ de hiperconsum şi hipermediatizare. Prin 1996 şi 1997 Jeff Koons nu putea cere în Franţa mai mult de 25 000 de euro pentru una din sclupturile sale imitînd obiecte gonflabile. Astǎzi însǎ trebuie adǎugat un zero în plus la respectiva sumǎ. Toţi colecţionarii bogaţi vor sǎ aibǎ un Jeff Koons în panoplia lor, iar explozia pieţei de artǎ în Asia, India şi Orientul Apropiat i-a fost extrem de favorabilǎ.

Va rǎmîne însǎ el, în istoria artei, pentru cǎ este cumpǎrat de oameni bogaţi? Le Figaro citeazǎ numele unui pictor pompierist din secolul al XIX-lea, Meissonnier, cǎruia toţi industriaşii bogaţi ai epocii îi cumpǎrau cu fervoare tablourile, şi pe care nimeni nu-l mai priveşte de mult în muzee…