Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Merci pour ce moment" – interferenţǎ cu imaginea preşedintelui francez în strǎinǎtate

Valérie Trierweiler, fostǎ concubinǎ a preşedintelui francez François Hollande şi primǎ doamnǎ a Franţei, este criticatǎ de unii editorialişti şi responsabili politici pentru campania de promovare în strǎinǎtate a cǎrţii sale "Merci pour ce moment". Ei i se reproşeazǎ, mai concret, cǎ denigreazǎ indirect instituţiile franceze şi imaginea preşedintelui dincolo de frontiere.

"Nu atac imaginea preşedintelui Franţei ci mǎ reconstruiesc pe mine" a declarat recent Valérie Trierweiler la Londra, unde a dat mai multe interviuri cu ocazia apariţiei în limba englezǎ a cǎrţii sale. Reamintim cǎ în aceste pagini, consacrate poveştii sale de dragoste cu François Hollande şi mai ales condiţiilor în care ea s-a încheiat, imaginea celui care conduce acum Franţa nu este de invidiat. Cum cartea este tradusǎ în 12 limbi, printre care rusǎ, spaniolǎ, italianǎ, chinezǎ, vietnamezǎ şi albanezǎ, unele voci încep sǎ spunǎ în Franţa cǎ Valérie Trierweiler a "întrecut mǎsura". Iatǎ ce spune de exemplu editorialistul Christian Makarian în revista L’Express: "Acest ciudat moment despre care vorbeşte fosta primǎ doamnǎ dureazǎ încǎ. Si provoacǎ acum daune din strǎinǎtate, fapt inedit pentru un şef de stat francez. Este un moment care îi conferǎ cǎrţii o a doua viaţǎ dar care dǎuneazǎ imaginii preşedintelui pe plan internaţional".

Christian Makarian mai aratǎ cǎ acest succes internaţional al cǎrţii are un efect pervers asupra… cîmpului de intervenţie diplomatic al  Franţei. In mod tradiţional, politica externǎ este un domeniu rezervat în Franţa prin excelenţǎ preşedintelui. In ce-l priveşte pe François Hollande, care are numeroase probleme în interior şi este confruntat cu o cotǎ de popularitate extrem de scǎzutǎ, singura zonǎ în care putea sǎ mai respire cu uşurinţǎ era cea a politicii externe. Aceastǎ carte scrisǎ de fosta sa concubinǎ rǎspîndeşte însǎ un fel de "murmur" defavorabil preşedintelui francez pe diverse meridiane ale lumii, uneori chiar acolo unde François Hollande intervine pe fond de crize diverse (în Africa, în Irak, în Magreb). Problema imaginii rǎmîne foarte importantǎ pentru cineva care se implicǎ în problemele lumii, mai aratǎ editorialistul francez, ori iatǎ cǎ, dincolo de problemele grave cu care se vede confruntat François Hollande pe plan extern acum o mai are şi pe aceasta…

Agenţia France Presse noteazǎ în contex cǎ în Marea Britanie, în ciuda succesului de librǎrie, cartea doamnei Valérie Trierweiler nu a suscitat entuziasmul criticilor. Este citat în context cotidianul The Guardian care scria "cartea este greu de citit, nu numai de domnul Hollande".