Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sǎptǎmînǎ africanǎ la Paris: un forum economic şi un summit legat de pace şi securitate

003122013135300000000pierre-moscovici_vincent-fournier-ja.jpg

Pierre Moscovici - credit foto: jeuneafrique.com

Franţa preconizeazǎ o politicǎ economicǎ mai ambiţioasǎ în Africa, unde este deja foarte activǎ în domeniul securitar şi al luptei împotriva terorismului, cu trupe desfǎşurate în mai multe ţǎri. Parisul a gǎzduit miercuri 4 decembrie un forum economic Franţa-Africa, iar pe 6 şi pe 7 decembrie va avea loc o reuniune la vîrf Franţa-Africa pe teme de pace şi securitate.

"Pentru a-şi sprijini economia, Franţa are nevoie de Africa" a declarat miercuri la Paris ministrul francez al economiei, Pierre Moscovici, cu ocazia forumului la care au fost invitate în jur de 600 de persoane, dintre care 500 de reprezentanţi ai unor intreprinderi africane şi franceze. Aceastǎ conferinţǎ şi-a propus o temǎ de reflecţie, şi anume configurarea unui nou parteneriat economic între Franţa şi Africa. Ministrul francez al economiei, Pierre Moscovici, a recunoscut în acest context cǎ Franţa a pierdut în ultimii ani mult "teren" în Africa. China, Brazilia, ţǎrile din Golf, Turcia, Malaezia, sunt tot atîţia concurenţi redutabili. In anul 2000, în zona subsaharianǎ, Franţa ocupa cam 10 la sutǎ din piaţa schimburilor şi a investiţiilor, teren care s-a redus în 2011 la doar 4,7 la sutǎ. In schimb, într-o perioadǎ de 20 de ani, China a înregistrat un succes considerabil. In 1990 ea controla doar 2 la sutǎ din piaţa africanǎ, ori acum controleazǎ 16 la sutǎ.

In ciuda imaginii pe care o avem uneori despre Africa, aceea de continent sinistrat marcat de rǎzboaie civile, de conflicte inter-etnice, ce crize politice, de foamete şi de terorism, acest continent înregistreazǎ un ritm de creştere economicǎ impresionant, de 5,6 la sutǎ pe anul în curs, cu previziuni de peste 6 la sutǎ pentru anul viitor. De unde şi aceastǎ remarcǎ a ministrului francez de externe Laurent Fabius: "Africa nu este doar continentul unde plîng şi suferǎ copiii şi unde se înlǎnţuiesc crizele, Africa ar putea fi şi o soluţie majorǎ la dificultǎţile noastre economice". Dacǎ Franţa şi-ar dubla exporturile în Africa, pe teritoriul francez ar putea fi create, în viitorii cinci ani, 200 000 de noi locuri de muncǎ, spun experţii.

In contextul forumului economic Franţa-Africa de la Paris, au fost prezentate şi mai multe propuneri pentru relansarea prezenţei economice franceze pe continentul negru. Autorul acestor propuneri este un fost ministru de externe, Hubert Védrine. Tot el acordǎ un interviu cotidianului Le Figaro în care face urmǎtoarea analizǎ: iniţial africanii au salutat prezenţa intreprinderilor chineze în ţǎrile lor, ceea ce a creat un spirit de concurenţǎ şi a spart unele monopoluri franceze, italiene, belgiene sau engleze; acum însǎ africanii nu vor sǎ se regǎseascǎ, pe tǎrîm economic, doar faţǎ în faţǎ cu chinezii. Tot Hubert Védrine aratǎ cǎ la orizontul anului 2050 Africa va fi un continent numǎrînd 2 miliarde de locuitori, urbanizat şi cu zone de dezvoltare extrem de importante. Concomitent, în prezent, generaţia care are între 30 şi 35 de ani este foarte dinamicǎ, doreşte sǎ profite de globalizare dar nicidecum sǎ-şi rupǎ relaţiile cu Franţa.