Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bangui, o capitalǎ traumatizatǎ în care francezii încep sǎ patruleze

Trupele franceze sunt operaţionale în Republica Centrafricanǎ dar capitala ţǎrii, Bangui, rǎmîne încǎ traumatizatǎ dupǎ asasinatele din ultimile zile. Intr-un interviu acordat RFI-ului preşedintele François Hollande a justificat noua intervenţie militarǎ francezǎ din Africa evocînd datoria moralǎ pe care o are Franţǎ faţǎ de acest continent.

"Hollande Africanul", aşa este numit de unii comentatori precum şi în culisele diplomaţiei preşedintele Franţei, date fiind deciziile sale energice luate anul acesta pentru a veni în ajutorul unor ţǎri africane ameninţate cu spectrul destrǎmǎrii şi al rǎzboaielor civile. Intr-un interviu acordat în exclusivitate postului nostru de radio RFI, precum şi posturilor de televiziune TV5 Monde şi France 24, François Hollande a precizat cǎ forţele franceze nu vor rǎmîne mult timp în Republica Centrafricanǎ. Teritoriul acestei ţǎri trebuie securizat în şase luni, a precizat liderul de la Palatul Elysée, care a mai avut cuvinte de laudǎ pentru eficienţa trupelor franceze pe teren. François Hollande s-a arǎtat în acelaşi timp extrem de critic cu preşedintele autoproclamat al Republicii Centrafricane, Michel Djotodia. Nu putem lǎsa la conducere un preşedinte care nu a fǎcut nimic pentru a împiedica comiterea unor crime, ba chiar a permis comiterea acestora, a mai spus şeful statului francez.

La aceastǎ orǎ bilanţul violenţelor comise în capitala Bangui în cele trei zile care au precedat sosirea trupelor franceze este de aproximativ 400 de morţi. Sîmbǎtǎ preşedintele Franţei a anunţat cǎ efectivele contingentului francez vor fi mǎrite pînǎ la 1600 de oameni.

In urma reuniunii la vîrf Franţa-Africa de la sfîrşitul sǎptǎmînii trecute, gǎduitǎ de Paris, François Hollande a mai anunţat cǎ Franţa va forma 20 000 de soldaţi africani pentru constituirea unei veritabile forţe de intervenţie rapidǎ africanǎ, program care va fi finanţat de Uniunea Europeanǎ la nivelul a 50 de milioane de euro.