Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul francez satisfǎcut de vizita sa în China

Premierul francez Jean-Marc Ayrault şi-a încheiat o vizitǎ de cinci zile în China axatǎ în special pe economie şi stimularea investiţiilor franceze în China. El le-a cerut intreprinderilor franceze sǎ fie mai ofensive pe piaţa chinezǎ şi a avut cuvintele critice pentru cei care, în Franţa, evocǎ excesiv ideea de declin al industriei franceze.

"Mi-aş dori uneori sǎ vorbim cu ceva mai multǎ mîndrie şi cu mai mult patriotism despre intreprinderile franceze şi salariaţii acestora", a spus premierul francez în contextul unei vizite consideratǎ un succes. El a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping, s-a întreţinut cu omologul sǎu Li Keqiang, a vizitat trei mari oraşe şi a încercat prin toate mijloacele sǎ-şi convingǎ gazedele cǎ schimburile bilaterale trebuie echilibrate.

Jean-Marc Ayrault a promis facilitarea vizelor pentru studenţii chinezi, astfel încît numǎrul acestora sǎ poatǎ ajunge în Franta, în 2015, la 50 000. In prezent studiazǎ în Franţa 35 000 de studenţi chinezi iar în China 7500 de studenţi francezi.

El le-a cerut deasemenea chinezilor sǎ investeascǎ în proiecte pe termen lung în Franţa. In prezent investiţii franceze în China se ridicǎ la 13 miliarde de euro iar cele chineze în Franţa la doar 3 miliarde de euro.

Premierul francez a mai avut cuvinte de laudǎ pentru cooperarea bilateralǎ, de trei decenii, în materie de industrie nuclearǎ civilǎ. Franţa este numǎrul unu mondial în ce priveşte calitatea electricitǎţii produsǎ prin tehnologie nuclearǎ, a afirmat, de partea sa, ministrul redresǎrii productive, Arnauld Montebourg, prezent în delegaţia francezǎ care a fǎcut deplasarea în China. Parisul şi Beijingul analizeazǎ un proiect de construire a douǎ noi centrale nucleare cu tehnologie francezǎ în China. Un alt proiect comun important este legat de producţia de automobile. Astfel, grupul Donfeng Peugeot-Citroën Automobile preconizeazǎ fabricarea a 650 000 de maşini în 2014 şi fabricarea a un milion de maşini în 2016.