Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul, un viitor El Dorado?

000_nic6050625_0.jpg

credit foto: rfi.fr

Capitala Austriei gǎzduieşte o reuniune la care participǎ experţi şi reprezentanţi ai marilor puteri pentru a examina modul în care decurge aplicarea acordului semnat cu Iranul la sfîrşitul lunii noimebrie pe marginea programului sǎu nuclear. Concomitent, premierul israelian declarǎ cǎ "opţiunea militarǎ" rǎmîne necesarǎ pentru reuşita negocierilor internaţionale cu Iranul.

Discuţiile de la Viena despre acordul semnat la Geneva vor dura douǎ zile, iar la ele vor participa şi reponsabili iranieni, precum şi membri ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomicǎ. Reamintim cǎ în virtutea acordului semnat pe 24 noiembrie, Iranul acceptǎ sǎ-şi limiteze pentru 6 luni activitǎţile nuclare în schimbul atenuǎrii sancţiunilor economice internaţionale. Israelul urmǎreşte cu maximǎ atenţie punerea în aplicare a acordului, acceptǎ faptul cǎ soluţia diplomaticǎ este preferabilǎ unei opţiuni militare, dar insistǎ din nou asupra ideii cǎ fǎrǎ opţiune militarǎ nu poate exista reuşitǎ pe cale diplomaticǎ.

In paralel, în Europa, dar mai ales în Franţa, multe intreprindeneri privesc spre Iran ca spre un nou El Dorado. Mulţi patroni francezi sunt chiar nerǎbdǎrori sǎ-şi reia investiţiile în Iran, dat fiind cǎ în virtutea acordului semnat la Geneva piaţa iranianǎ ar urma sǎ se deschidǎ. Ori, este vorba de o piaţǎ giganticǎ de 79 de milioane de consumatori. In anul 2000, Franţa era al patrulea partener economic al Iranului, dar între timp a ajuns pe locul 15.

Constructorii de automobile francezi, care au pǎstrat legǎturile cu Iranul, aşteaptǎ sǎ-şi poatǎ relansa producţia în aceastǎ ţarǎ care numǎra în 2011 un parc de 1 600 000 de vehicule dar nu de cea mai bunǎ calitate şi învechite. Ori, în Iran a apǎrut o clasǎ mijlocie care viseazǎ sǎ aibǎ acces la maşini noi. Cum aratǎ cotidianul Aujourd’hui, Iranul mai reprezintǎ o manǎ petrolierǎ. Iar la ideea cǎ ar putea sǎ-şi relanseze afacerile cu aceastǎ ţarǎ în ochii tuturor patronilor de intreprinderi petroliere încep sǎ scînteieze dolarii.