Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputaţii francezi divizaţi în faţa unui vot simbolic de recunoaştere a statului palestinian

In Franţa asistăm la o vie înfrutare între stînga şi dreapta pe marginea recunoaşterii simbolice a statului palestinian. Marţi 2 decembrie Parlamentul este invitat să se exprime printr-un vot în acest sens, la iniţiativa unor lideri socialişti, la fel cum au făcut recent suedezii şi britanicii.

Pentru a atenua tensiunile, ministrul de externe Laurent Fabius a propus ca Parisul să găzduiască o conferinţă internaţională pe tema păcii în Orientul Apropiat şi să convingă toate părţile ca în maximum doi ani să fie găsită o "soluţie negociată". Numeroşi deputaţi de stînga (dar şi unii din tabăra dreptei) consideră însă că negocierile riscă să rămînă încă blocate pentru multă vreme, dacă nu chiar la infinit, şi că numai un gest simbolic din partea tuturor guvernelor lumii, de recunoaştere a statului palestinian, ar putea obliga cele două părţi să ajungă la o reglementare definitivă.

Unii lideri francezi de dreapta, precum Pierre Lellouche, îi acuză pe deputaţii socialişti şi comunişti că au lansat iniţiativa votului de pe 2 decembrie din motive legate de politica internă. Comunitatea de origine musulmană din Franţa a votat masiv la prezidenţialele din 2012 în favoarea lui François Hollande, dar ea s-a îndepărtat de puterea socialistă după adoptarea legii prin care li s-a acordat homosexualilor dreptul de a se căsători. Ori, afirmă Pierre Lellouche, acum socialiştii vor să recîştige voturile arabe în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2017.

Subiectul rămîne extrem de delicat în condiţiile în care actele antisemite se multiplică în Franţa şi mulţi tineri francezi de origine musulmană au plecat să se înroleze în Siria de partea jihadismului. Statisticile pun în evidenţă faptul că numeroşi evrei francezi preferă să plece în Israel, iar revista Le Nouvel Observateur publică în ultimul său număr un dosar despre tinerii francezi avînd origini evreieşti care pleacă să se înroleze în armata israeliană. Un veritabil "fenomen" care a suscitat polemici, scrie Le Nouvel Observateur.