Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolas Sarkozy - noul lider al opoziţiei în Franţa

In Franţa, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a devenit şeful principalului partid de opoziţie, Uniunea pentru o Mişcare Populară. El a fost ales cu 64,5 la sută din voturi în urma unui scrutin la care au fost invitaţi să participe cei 268 000 de aderenţi ai formaţiunii. Nicolas Sarkozy are în prezent şanse reale de a redeveni şef al statului francez în 2017.

Nicolas Sarkozy avea în faţa sa doi contracandidaţi, dintre care numai unul, Bruno Le Maire, a obţinut un scor important, de peste 29 la sută. In urmă cu zece ani, cînd s-a lansat, după un scenariu similar, în lupta pentru preşedinţia Franţei, Nicolas Sarkozy a fost desemnat lider al Uniunii pentru o Mişcare Populară cu 85 la sută din voturi. Ceea ce i-a conferit o legitimitate incontestabilă. Si scorul obţinut sîmbătă 29 noiembrie este onorabil, scriu agenţiile de presă, dar Nicolas Sarkozy va avea nevoie de o echipă mai largă, şi în primul rînd de Bruno Le Maire, pentru a reconstrui partidul. De notat participarea importantă la scrutin: peste 58 la sută dintre aderenţi au votat, ceea ce este considerat un record.

Revista cu simpatii de stînga Le Nouvel Observateur consideră că Nicolas Sarkozy se lansează în bătălia pentru recucerirea puterii "fără  strategie, fără program şi fără idei noi". In plus, mai spun comentatorii revistei, aproape nimeni din sînul familiei sale politice nu dorea această revenire a lui Nicolas Sarkozy, nici Alain Juppé, nici François Fillon, nici foştii săi miniştrii, nici deputaţii de dreapta, nici responsabilii care au în jur de 40 sau de 50 de ani. S-ar părea însă că baza partidului are o altă percepţie şi îl consideră pe Nicolas Sarkozy drept liderul de dreapta cu cele mai mari şanse de a cîştiga prezidenţialele de peste trei ani. Sigur, mai urmează bătălia internă a primarelor, care se anunţă dură şi fără menajamente.

Referindu-se la revenirea în arena politică a lui Nicolas Sarkozy, revista le Nouvel Observateur îl citează pe Karl Marx cu această frază care se referea de fapt la Napoleon: "Toate marile personaje şi evenimente istorice se repetă întotdeauna de două ori. Prima dată ca tragedie şi a doua oară ca farsă."