
Special Paris
Vladimir Putin în vizitǎ în Turcia pe fond de ameliorare a relaţiilor dintre cele douǎ ţǎri
erdogan-putin.jpg

Ambii lideri fac parte din aceeaşi generaţie: Vladimir Putin are 62 de ani iar Recep Tayyip Erdogan are 60 de ani. Ambii se aflǎ în fruntea unor ţǎri care au fost imperii şi care în prezent promoveazǎ o politicǎ bazatǎ pe nostalgia imperialǎ cu dorinţa de a-şi reface vechile zone de influenţǎ. Ambii sunt reticienţi la valorile democraţiei şi tentaţi de autoritarism, ambii vor sǎ controleze societatea şi acordǎ o importanţǎ crescîndǎ elementului religios (Putin se serveşte de ortodoxie iar Erdogan de islam). Nu întîmplǎtor deci între Rusia şi Turcia relaţiile s-au îmbunǎtǎţit recent, deşi istoria celor douǎ ţǎri este marcatǎ de un nesfîrşit şir de conflicte.
Pe agenda discuţiilor dintre cei lideri figureazǎ numeroase subiecte, de la situaţia din Siria şi jihadism pînǎ la comerţ şi cooperare energeticǎ. In acest ultim domeniu Moscova şi Ankara au relaţii privilegiate: dupǎ Germania, Turcia este al doilea client al ruşilor în ce priveşte gazul metan. Mai mult decît atît, ruşii urmeazǎ sǎ construiascǎ o centralǎ nuclearǎ în Turcia, pentru suma de 20 de miliarde de dolari. Santierul ar urma sǎ fie terminat în 2022.
Sigur, existǎ şi unele divergenţe între cei doi lideri în privinţa unor dosare, de exemplu cel sirian, întrucît Moscova l-a sprijinit necondiţional pe Bachar al-Assad. In condiţiile în care jihadismul a devenit însǎ o ameninţare şi mai gravǎ, punctele de vedere legate de Siria s-ar putea sǎ se apropie în viitor între Rusia şi Turcia. Deasemenea, Turcia a condamnat anexarea proviniciei ucrainene Crimeea. In ciuda acestor divergenţe, ambii lideri sunt decişi sǎ-şi protejeze "interesele comune". Iar faptul cǎ ambii sunt criticaţi în Occident pentru tentaţiile lor autoritare îi uneşte şi mai mult.