Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza ucraineanǎ şi umbra rǎzboiului rece

In timp ce în Ucraina, şi în special la Kiev, opoziţia rǎmîne mobilizatǎ, Uniunea Europeanǎ precum şi principalele capitale occidentale nu îşi ascund temerea cǎ lucrurile ar putea degenera. Mai multe apeluri la calm au fost lansate în acest context, iar Bruxelles-ul a propus o misiune de conciliere. Analizǎm aceste aspecte ale crizei ucrainiene peste care planeazǎ acum umbra fostului rǎzboi rece.

Nimeni nu poate spune deocamdatǎ ce turnurǎ vor lua evenimentele, dar Uniunea Europeanǎ şi occidentalii în general ştiu cǎ Vladimir Putin este decis sǎ pǎstreze Ucraina în sfera sa de influienţǎ, şi cǎ în aceastǎ privinţǎ, poate conta pe preşedintele ucrainean Victor Ianucovici. Cei doi vorbesc de fapt aceeaşi limbǎ… politicǎ, amîndoi sunt formaţi la şcoala sovieticǎ şi au aceeaşi "culturǎ" în materie de exercitare a puterii, sau mai degrabǎ acelaşi cult al autoritarismului.

In Franţa, şeful diplomaţiei, Laurent Fabius, lanseazǎ un appel la dialog şi la gǎsirea unei soluţii paşnice. "Nu cred cǎ se poate gǎsi în Ucraina o soluţie prin violenţǎ" a subliniat ministrul francez de externe, amintind în acelaşi timp cǎ viitoarele alegeri prezidenţiale din Ucraina nu sunt departe şi cǎ prin acest scrutin din 2015 s-ar putea rezolva actualul conflict.

Pe de altǎ parte, Laurent Fabius a ţinut sǎ reaminteascǎ faptul cǎ acordul de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeanǎ rǎmîne deschis. Concomitent, se confirmǎ vizita la Paris a campionului de box ucrainean Vitali Kliciko, care se poziţioneazǎ acum ca un nou lider al opoziţiei din ţara sa. El va fi primit de ministrul de externe francez Laurent Fabius care îi prezice lui Vitali Kliciko "un mare viitor". Reamintim cǎ Vitali Kliciko şi-a anunţat intenţia de a participa la prezidenţialele din martie 2015 cînd îl va înfrunta dupǎ toate probabilitǎţile pe Victor Ianucovici.

Iatǎ, pentru a rezuma, principala declaraţie fǎcutǎ de Laurent Fabius în privinţa Ucrainei :

"Poziţia noastrǎ este urmǎtoarea: în primul rînd trebuie refuzatǎ recurgerea la forţǎ şi trebuie mers spre dialog, aceasta este o poziţie a tuturor europenilor şi este deasemenea poziţia Franţei. In al doilea rînd, miercuri îl voi primi la ministerul de externe pe Vitali Kliciko, care este un mare lider al opoziţiei, mare în toate sensurile cuvîntului. Sǎ notǎm un lucru important, el mai este, sǎ spunem, singurul miliardar ucrainean care şi-a cîştigat banii cu proprii sǎi pumni, deci nu este corupt."

Alte apeluri la calm vin chiar din estul Europei, de exemplu din Polonia. Nici ONU nu priveşte evenimentele din Ucraina cu braţele încrucişate iar secretarul general al organizaţiei, Ban Ki-moon i-a telefonat duminicǎ lui Victor Ianucovici pentru a-i cere asigurǎri cǎ nu va recurge la violenţǎ şi la reprimarea manifestanţilor. Tot duminicǎ Victor Ianucovici s-a întreţinut prin telefon cu doamna Catherine Ashton şi cu José Manuel Barroso, iar cele douǎ pǎrţi au convenit în privinţa unei deplasǎri la Kiev a responsabilei europene cu politica externǎ.

Un vînt care aminteşte de rǎzboiul rece bate acum dinspre estul Europei spre vest şi invers. Occidentalii, cu excepţia unor lideri precum Silvio Berlusconi, nu au avut niciodatǎ o simpatie prea mare pentru Vladimir Putin. De data aceasta însǎ ei considerǎ totuşi inacceptabil modul în care i-a impus Ucrainei sǎ nu semneze acordul de asociere. Occidentalii nu au avut niciodatǎ interese geostrategice speciale în Ucraina, afirmǎ unii specialişti. Astǎzi însǎ ei îşi dau seama cǎ "putinizarea" Ucrainei n-ar fi însǎ în nici un caz în interesul lor. Pentru Vladimir Putin şi regimul pe care l-am impus în Rusia, Occidentul, şi în primul rînd Uniunea Europeanǎ, sunt veritabile pericole, nu atît la nivel militar sau economic, cît la nivelul valorilor. Occidentul este un pericol pentru oameni ca Putin şi Ianucovici întrucît a reuşit sǎ construiascǎ o veritabilǎ democraţie şi un veritabil stat de drept. Iatǎ de ce vîntul rǎzboului rece bate atît de puternic în acest moment.

Intr-un interviu acordat cotidianului catolic La Croix, ministrul georgian al integrǎrii europene şi euro-atlantice, Alex Petriashvili, spune: "Rusia construieşte un nou zid al Berlinului în Europa". Iatǎ o frazǎ care, pentru publicaţia citatǎ, sintetizeazǎ foarte bine viziunea politicǎ a liderului de la Kremlin.