Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Google inaugureazǎ la Paris un "laborator" destinat proiectelor culturale

google-france.jpeg

credit foto: metronews.fr

Gigantul american Google a inaugurat la Paris un spaţiu-laborator numit "Lab" destinat întîlnirilor şi interacţiunii dintre actori ai vieţii culturale şi inginerii firmei americane. Autoritǎţile franceze rǎmîn însǎ prudente în faţa acestei ofensive a firmei Google pe terenul artei.

Acest centru va funcţiona în cadrul Institutului Cultural pe care Google l-a deschis deja la Paris, în urmǎ cu doi ani, la sediul sǎu de pe strada Londra, din arondismentul numǎrul nouǎ.

Poate cǎ inaugurarea acestui "spaţiu fizic" de 340 de metri pǎtraţi (cum subliniazǎ Agenţia France Presse) n-ar fi atras foarte mult atenţia dacǎ ministra culturii, doamna Aurélie Filippetti nu şi-ar fi anulat în ultimul moment prezenţa la inaugurare, dupǎ ce iniţial acceptase invitaţia de a fi de faţǎ. "In ciuda calitǎţilor pe care le are proiectul Institutului Cultural creat de Google, ministrul culturii nu doreşte sǎ cauţioneze un mare grup american", se aratǎ într-un comunicat transmis de la cabinelui doamnei Aurélie Filippetti. In comunicat se mai adaugǎ faptul cǎ Franţa aşteaptǎ încǎ de la firma Google un angajament ferm în privinţa mai multor subiecte, cum ar fiscalitatea şi protiecţia datelor personale. Ministerul culturii mai avertizeazǎ cǎ va veghea la semnarea unor contracte "echilibrate" între instituţiile culturale publice şi Google.

In legǎturǎ cu acest spaţiu nou, responsabilii parizieni ai firmei Google precizeazǎ cǎ el nu va fi nici muzeu virtual, nici galerie, nici loc de expoziţie. El se doreşte un spaţiu interprofesional, de lucru şi o invitaţie fǎcutǎ sectorului cultural de a aprofunda şi de a recurge la soluţiile oferite de noile tehnologii. Partenerilor sǎi culturali spaţiul "Lab" le propune un atelier echipat cu tehnologii experimentale, printre care un ecran gigantic interactiv precum şi o staţie de captare şi de imprimare în trei dimensiuni. "Lab" mai lanseazǎ un program de rezidenţe pentru tineri artişti contemporani din lumea întreagǎ, cǎrora li se oferǎ posibilitatea sǎ utilizeze pentru perioade de douǎ sau trei luni echipamentele sale, precum şi sǎ experimenteze noi proiecte împreunǎ cu inginerii firmei Google.

"Lab" va mai organiza diverse seminarii, dezbateri şi alte asemenea evenimente susceptibile sǎ punǎ în contact lumea artisticǎ şi noile tehnologii. Un prim eveniment va fi intitulat "Femei artiste, femei inginere, o esteticǎ a raritǎţii". Cum aratǎ de fapt şi titlul, aceastǎ dezbatere se va axa pe faptul cǎ femeile sunt încǎ subreprezentate atît în domeniul artistic cît şi al inginerilor lucrînd pentru noile tehnologii.

Firma Google este în prezent asociatǎ ci 400 de muzee şi instituţii culturale din 50 de ţǎri, şi se doreşte o platformǎ de acces la o imensǎ gamǎ de produse artistice şi la un vast patrimoniu cultural. In Franţa, însǎ, asociaţiile profesioniştilor din domeniul artei considerǎ cǎ Google nu respectǎ dreptul de autor în accepţia francezǎ şi cǎ promoveazǎ de fapt ideea tipic anglo-saxonǎ în virtutea cǎreia arta şi cultura sunt simple produse comerciale.