Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Misiunea "Sangaris" şi haosul din Republica Centraficanǎ

000_par7733623_0.jpg

credit foto: rfi.fr

Franţa înregistreazǎ primele pierderi în contextul intervenţiei militare din Republica Centrafricanǎ. Doi soldaţi au fost ucişi în noaptea de luni spre marţi în cursul unei operaţiuni de patrulare nu departe de aeroportul din capitala Bangui. Preşedintele François Hollande, aflat la ceremonia omagialǎ consacratǎ lui Nelson Mandela în Africa de Sud, a anunţat cǎ va efectua, în drum spre Paris, o scurtǎ vizitǎ la Bangui.

Operaţiunea declanşatǎ de armata francezǎ în Republica Centrafricanǎ are un nume, "Sangaris" care evocǎ ceva extrem de delicat: un fluture roşu extrem de cǎutat de colecţionari. Pe teren, însǎ, lucrurile stau cu totul altfel iar soldaţii francezi sunt confruntaţi cu riscuri serioase. Cei doi militari ucişi nu departe de aeroportul de la Bangui abia debarcaserǎ pe solul african, aveau 22 şi 23 de ani, şi se aflau în primele rînduri ale unui detaşament de 30 de oameni. Atacul în urma cǎrora şi-au pierdut viaţa a fost fǎrǎ îndoialǎ lansat de combatanţi ai fostei mişcǎri rebele Séléka, pe care şeful acesteia, dupǎ ce s-a autodeclarat preşedinte, a dizolvat-o în principiu. Foştii rebeli continuǎ însǎ sǎ fie prezenţi în zona capitalei, probabil cǎ unii dintre ei şi-au ascuns armele şi încearcǎ sǎ disparǎ în naturǎ, dar alţii au devenit "elemente necontrolate" şi sunt capabili de orice.

Misiunea francezilor, de dezarmare a grupurilor rebele nu este de loc uşoarǎ, cu atît mai mult cu cît numǎrul soldaţilor francezi nu este excesiv de mare, doar 1600, iar forţa africanǎ de 3000 de oameni desfǎşuratǎ la faţa locului nu are reputaţia de a fi extrem de eficientǎ.

O parte a populaţiei din capitala acestui stat african, fostǎ colonie francezǎ, este încǎ terorizatǎ de grupurile fostei mişcǎri Séléka. Cotidianul Le Monde relateazǎ situaţii cînd rebelii au tras în locuitori din Bangui întrucît aceştia i-au aclamat pe francezi.

Şeful statului francez Fraçois Hollande a decis sǎ efectueze, dupǎ ceremonia consacratǎ lui Nelson Mandela la Johannesburg, o escalǎ la Bangui pentru a le ridica moralul soldaţilor francezi şi pentru a saluta acţiunea eficientǎ a acestora.

In paralel, la Paris, premierul Jean-Marc Ayrault a evocat operaţiunea "Sangaris" în faţa deputaţilor subliniind cǎ forţele franceze vor rǎmîne în Republica Centrafricanǎ doar pentru cîteva luni. In nici un caz Franţa nu-şi asumǎ rolul de "jandarm" al Africii, ci rǎspunde unor solicitǎri ale partenerilor ei africani, a mai spus premierul francez.

In ciuda prezenţei militare franceze spiritele rǎmîn aprinse în aceastǎ ţarǎ unde existǎ riscul ca rǎzbunǎrile şi rǎfuielile intercomunitare, dintre creştini şi musulmani, sǎ ia amploare. Intr-un moment cînd întreaga planetǎ îi aduce un sincer omagiu lui Nelson Mandela viziunea sa politicǎ, bazatǎ pe conceptele de iertare, nonviolenţǎ, reconciliere şi renunţarea la rǎzbunare, toate aceste principii deci ar fi mai mult decît binevenite în Republica Centrafricanǎ.