Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coaliţia internaţionalǎ anti-jihadistǎ: primele rezultate sunt vizibile dar rǎzboiul va fi lung

syrie-usa-raffineries.jpg

credit foto: rfi.fr

Coaliţia internaţionalǎ constituitǎ în jurul Statelor Unite pentru oprirea ofensivei jihadiste în Siria, Irak şi în alte regiuni ale Orientul Apropiat începe sǎ înregistreze primele rezultate pe teren. In orice caz, ofensiva Organizaţiei Statul islamic este opritǎ, iatǎ ce constatǎ, în urma unei reuniuni ministeriale de la Bruxelles, cele 60 de ţǎri angajate în lupta împotriva jihadiştilor care vor sǎ redeseneze harta unor vaste regiuni pentru a crea un califat. Pentru prima datǎ americanii confirmǎ efectuarea unor raiduri aeriene împotriva jihadiştilor de cǎtre aviaţia iranianǎ.

"Teroriştii Organizaţiei Statul islamic reprezintǎ un flagel. Trebuie fǎcut tot posibilul pentru eradicarea lor. Acţiunea militarǎ a coaliţiei începe sǎ-şi arate efectele, dar mai rǎmîn multe de fǎcut." Sunt cuvinte pronunţate la Bruxelles de ministrul de externe francez Laurent Fabius. Analiza sa este împǎrtǎşitǎ şi de alţi responsabili politici, nimeni nu strigǎ deci, pentru moment, "victorie", iar şeful diplomaţiei americane, John Kerry, avertizeazǎ cǎ lupta împotriva jihadiştilor s-ar putea sǎ dureze încǎ mulţi ani.

Reamintim cǎ aceastǎ coaliţie a luat naştere cu douǎ luni în urmǎ, fiind formatǎ din ţǎri occidentale şi din ţǎri arabe. Campania de bombardamente împotriva poziţiilor jihadiste din Irak a fost lansatǎ de americani pe 8 august, fiind sprijinitǎ de Franţa, Australia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Bellgia şi Olanda. Americanii au atacat însǎ şi obiective jihadiste din Siria, fiind ajutaţi în aceastǎ operaţiune de Arabia Sauditǎ, Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Bahrein. Multe dintre ţǎrile coaliţiei au furnizat arme şi echipamente militare, în special kurzilor din nordul Irakului.

Un veritabil rǎzboi se deruleazǎ deci pe un front vast, iar cheltuielile sunt deja cifrate pentru anul viitor: coaliţia va avea nevoie de cel puţin 6 miliarde de dolari pentru a continua sǎ fie operaţionalǎ şi mai ales pentru a continua sǎ-i formeze pe soldaţii irakieni şi pe luptǎtorii kurzi.

Reprezentanţii celor 60 de ţǎri ale coaliţiei au discutat la Bruxelles şi despre stretegia pe termen lung. Pentru moment jihadiştii nu mai pot organiza mari deplasǎri de forţe şi de material militar fǎrǎ sǎ fie reperaţi şi bombardaţi. Mai rǎmîne însǎ ca sǎ fie stopat fluxul de candidaţi la jihad provenind din strǎinǎtate şi sǎ fie blocate sursele de finanţare ale jihadiştilor. Un alt "front" este cel mediatic şi ideologic, Organizaţia Statul islamic trebuie combǎtutǎ pe terenul ideilor, al imaginii şi al aşa-zisei "legitimitǎţi" pe care şi-o atribuie în lumea arabǎ şi musulmanǎ.

Un aliat preţios în lupta împotriva acestui "fragel" (ca sǎ-l citez pe Laurent Fabius), este Iranul. Deşi Teheranul nu şi-a trimis nici un reprezentant la Bruxelles, pe teren în Irak el este eficient. Arm      ata iranianǎ a ajutat deja miliţiile şiite din Irak şi unitǎţi ale armatei irakiene, a pus la dispoziţia irakienilor un numǎr de avioane (de tip Suhoi Su-25) şi a efectuat bombardamente în regiuni irakiene situate la frantiera cu Iranul.

Ca strategie de pespectivǎ se pune acum şi problema unor atacuri terestre împotriva jihadiştilor. Operaţiunile aeriene împotriva lor nu pot fi concepute de exemplu în marile oraşe pe care le controleazǎ: Mossoul, Tikrit şi Fallouja. Mai devreme sau mai tîrziu numai o ofensivǎ terestrǎ va putea lichida acest flagel terorist, care dispune încǎ de cel puţin 30 000 de luptǎtori, dintre care o treime sosiţi din strǎinǎtate.

Primul ministru irakian Haidar al-Abadi, aflat la Bruxelles, a anunţat la rîndul sǎu un întreg plan guvernamental de luptǎ împotriva Organizaţiei Statul islamic, un plan care combinǎ mǎsuri militare, politice şi economice.

In cursul dupǎ-amiezii de miercuri 3 decembrie premierul irakian a fost primit la Paris, la Palatul Elysée, de preşedintele François Holllande, pentru convorbiri legate în primul rînd de lupta împotriva terorismului dar şi de proiectele de investiţii franceze în Irak.

Aş mai aminti în acest context cǎ preşedintele sirian, Bachar al-Assad, acordǎ un interviu în ultimul numǎr al revistei Paris Mach. El suţine cǎ jihadiştii nu vor putea fi învinşi niciodatǎ numai prin lovituri aeriene, un mod de a spune cǎ Occidentalii vor avea nevoie de trupele guvernamentale siriene pentru a lichida Organizaţia Statul islamic. Bachar al-Assad mai declarǎ cǎ interesul sǎu nu este acela de a rǎmîne la nesfîrşit la putere, dar cǎ el va rǎmîne apǎrǎtorul unui principiu, şi anume ca "Siria sǎ nu devinǎ o jucǎrie în mîinile Occidentului".