Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin şi "aliaţii" sǎi occidentali

marine_le_pen.jpg

Marine Le Pen, credit foto: rfi.fr

La ora la care se fac ierarhii privind personalitǎţile care au marcat anul 2014, Vladimir Putin are deja un loc important în aceste clasamente. Numele sǎu a fost des pronunţat în ultimile 12 luni, în special pe fondul crizei din Ucraina. In Occident s-a dezvoltat, în raport cu preşedintele rus, o veritabilǎ "putinofobie", denunţatǎ de altfel de unii intelectuali. Concomitent, însǎ, Putin are şi mulţi "admiratori" în lumea marilor democraţii.

In urmǎ cu aproape o sutǎ de ani, cînd Lenin a luat conducerea  revoluţiei din Rusia, el îi numea pe intelectualii, şi mai ales pe comuniştii occidentali "idioţi utili". De fapt, Lenin voia sǎ spunǎ cǎ aceştia habar nu aveau ce înseamnǎ Rusia, revoluţia, comunismul, dar cǎ era preferabil sǎ fie folosiţi întrucît promovau în Occident o bunǎ imagine a bolşevismului.

Intr-un articol publicat în cotidianul Libération, comentatorul de politicǎ externǎ Bernard Guetta vorbeşte acum despre "idioţii utili ai lui Vladimir Putin". Iatǎ cam ce spune jurnalistul şi analistul francez. Vladimir Putin beneficiazǎ în Europa de simpatia şi sprijinul multor formaţiuni de extremǎ dreapta, de grupuri şi partide populiste, naţionaliste, xenofobe şi euro-sceptice sau pur şi simplu anti-europene. Toţi cei care urǎsc Uniunea Europeanǎ (considerînd-o ca o expresie a mondializǎrii), care au nostalgia unor regimuri autoritare, care cred cǎ trebuie revenit la societatea tradiţionalǎ, toţi aceştia deci îl simpatizeazǎ pe Putin. Fascinaţi de el, sau pe aceeaşi lungime de undǎ cu el, sunt şi cei care vǎd în islam un pericol major pentru Europa, precum şi în imigraţie. Vladimir Putin îi mai are de partea sa pe mai toţi cei care cred, ca şi el, cǎ Occidentul este în plinǎ decadenţǎ, cǎ şi-a pierdut sufletul şi valorile, cǎ s-a "pervertit".

Bernard Guetta mai evocǎ, în articolul sǎu, bunele relaţii pe care le întreţine cu Vladimir Putin şi cu partidul sǎu lidera extremei drepte franceze, doamnei Marine Le Pen. De altfel, recent, la congresul Frontului Naţional, a participat şi un reprezentant al "Rusiei unite", formaţiunea lui Vladimir Putin. In mod natural, reprezentantul rus li s-a adresat colegilor sǎi francezi din Frontulu Naţional cu formula "camarad".

In visul sǎu de a sfǎrîma eventual Uniunea Europeanǎ, şi de a restaura autoritatea de altǎ datǎ a Uniunii Sovietice, Vladimir Putin poate conta deci pe sprijinul multor… occidentali.

De notat însǎ cǎ şi "putinofobia" este criticatǎ de unii intelectuali lucizi, precum Emmanuel Todd. El considerǎ cǎ "putinofobia" este un fenomen imbecil, şi cǎ Rusia are de jucat un rol strategic pe plan internaţional, de echilibrare a forţelor în faţa unei "Americi atotoputernice".