Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: tensiuni şi incertitudini

ukraine-klitschko-m.jpg

Vitali Kliciko, credit foto: france24

Situaţia rǎmîne tensionatǎ şi incertǎ în Ucraina, pe fondul unei mobilizǎri fǎrǎ precedent, de la revoluţia portocalie încoace, a celor care cer mai multǎ democraţie, un veritabil stat de drept precum şi orientarea ţǎrii spre Occident. Pînǎ în prezent utilizarea forţei de cǎtre puterea de la Kiev a dat rezultate contrare, în sensul cǎ i-a sudat şi mai mult pe opozanţi în timp ce imaginea preşedintelui Ianukovici devine pe zi ce trece mai dezastruoasǎ. Analizǎm ultimile evoluţii ale crizei ucrainiene.

Sǎ începem prin a spune cǎ Vitali Kliciko, unul dintre principalii lideri ai opoziţiei ucrainiene, aşteptat miercuri la Paris de ministrul de externe Laurent Fabius, nu a mai fǎcut deplasarea, din cauza situaţiei tensionate de la Kiev şi din Ucraina. Vizita s-a transformat de fapt într-o conversaţie telefonicǎ pe care Vitali Kliciko a avut-o cu Laurent Fabius. Parisul reaminteşte în acest context cǎ orice recurs la forţǎ în Ucraina este inadmisibil.

Chiar şi aşa, neconsumatǎ, doar prin faptul cǎ a fost programatǎ, vizita lui Vitali Kliciko la Paris are o anumitǎ încǎrcǎturǎ simbolicǎ şi reprezintǎ un mesaj adresat puterii de la Kiev. Ministrul de externe francez a avut cuvinte de laudǎ pentru Vitali Kliciko spunînd cǎ este singurul miliardar ucrainean care şi-a cîştigat averea în mod cinstit, cu propriile sale mîini, sau mai precis cu pumnii sǎi, fǎrǎ sǎ fi recurs la corupţie. Cotidianul popular Aujourd’hui publicǎ un articol despre Vitali Kliciko, deputat în Parlamentul ucrainean din 2012, care încearcǎ sǎ se poziţioneze ca lider al opoziţiei pe locul rǎmas vacant dupǎ încarcerarea doamnei Iulia Timoşenko.

Cotidianul Aujourd’hui aratǎ cǎ la capitolul discursuri Vitali Kliciko nu este chiar strǎlucit, şi cǎ uneori îşi citeşte cam mecanic textele, ceea ce nu-l priveazǎ însǎ de aplauzele mulţimii, el fiind practic cel mai aplaudat lider al opoziţiei cînd apare în public.   

Faptul cǎ acest om urmeazǎ, poate în zilele urmǎtoare, sǎ fie primit la Paris reprezintǎ un mesaj clar în direcţia Kievului, şi el se asociazǎ altor mesaje transmise de Uniunea Europeanǎ precum şi de Statele Unite. Acest mesaj l-am putea traduce în felul urmǎtor: Europa democraticǎ nu va acepta un vecin de talia Ucrainei care sǎ devinǎ un stat mafiot, autoritar şi dirijat de la Moscova.

Un alt episod al crizei ucrainene nu lipsit de o anumitǎ notǎ  lamentabilǎ este propunerea avansatǎ de primul ministru ucrainean, Mykola Azarov, care cere pur şi simplu 20 de miliarde de euro pentru semnarea parteneriatului cu Uniunea Europeanǎ. Bruxelles-ul a respins scurt orice tîrguialǎ pe acest subiect, chiar dacǎ puterea de la Kiev pretinde cǎ apropierea de Uniunea Europeanǎ riscǎ sǎ o priveze de ajutorul rus şi deci va însemna agravarea dificultǎţilor sale financiare. De reţinut cǎ Uniunea Europeanǎ a acordat deja Ucrainei, în ultimii 20 de ani, prentru sprijinirea reformelor sale, un ajutor de 3 miliarde 3 sute de milioane de euro.

"Autoritǎţile ucrainiene şi-au pierdut mult din credibilitae" a declarat a preşedinţia lituanianǎ a Uniunii Europene referindu-se la faptul cǎ forţele de poliţie au lansat miercuri dimineaţǎ un asalt împotriva manifestanţilor pro-europeni la Kiev. Si aceasta în timp ce emisari ai Uniunii Europene şi ai Statelor Unite se aflǎ în plinǎ misiune de mediere la Kiev. Meritǎ reţinutǎ şi o declaraţie a patriarhului Filaret, şeful bisericii ortodoxe ucrainiene care lanseazǎ un avertisment în legǎturǎ cu riscul unui rǎzboi civil. Ee le mai cere autoritǎţilor sǎ renunţe la violenţǎ şi sǎ semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeanǎ.

Unii comentatori avizaţi spun cǎ în ecuaţia acestei crize vor avea un cuvînt important de spus şi orligarhii. Ori, dupǎ opinia unor buni cunoscǎtori ai peisajului economic ucrainean, aceşti oligarhi cam încep sǎ fie exasperaţi de prestaţia politicǎ a lui Ianukovici, şi ar fi din ce în ce mai tentaţi sǎ-l abandoneze.