Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Misiunea francezǎ din Republica Centrafricanǎ mai complicatǎ decît cea din Mali

car-hollande-bangui.jpg

François Hollande la Bangui - credit foto: France24

Preşedintele François Hollande a declarat cǎ misiunea militarilor francezi va continua în Republica Centrafricanǎ, în ciuda dificultǎţilor întîmpinate pe teren. Reamintim cǎ doi soldaţi francezi şi-au pierdut viaţa în contextul operaţiunilor de dezarmare a grupurilor de foşti rebeli din aceastǎ ţarǎ. Pe de altǎ parte Franţa le cere partenerilor sǎi europeni sǎ se implice serios în crearea unei veritabile forţe de intervenţie rapidǎ în Africa.

"Misiunea noastrǎ este aceea de a salva vieţi într-o ţarǎ unde nu mai existǎ nici stat, nici administraţie, nici autoritate, şi unde trebuie restabilitǎ securitatea." Sunt cuvintele rostite de şeful statului francez la Banqui, unde s-a oprit în drum spre Paris venind din Africa de Sud.

In paralel ministrul apǎrǎrii, Jean-Yves Le Drian a recunoscut cǎ intervenţia militarǎ francezǎ în Republica Centrafricanǎ este mai dificilǎ decît cea precedentǎ, din statul Mali.

Marţi searǎ, cînd avionul prezidenţial francez pǎrǎsea aeroportul de la Bangui se auzeau focuri de armǎ în jului sediului televiziunii din capitala centrafricanǎ, dovadǎ cǎ ministrul apǎrǎrii are dreptate. Capitala acestei ţǎri este de fapt ca un vulcan. Dupǎ ce timp de luni de zile miliţiile musulmane ale rebeliunii i-au terorizat pe creştini, acum existǎ riscul ca minoritarea musulmanǎ sǎ fie masacratǎ. "Identificarea adversarului nu este chiar atît de simplǎ" a mai spus ministrul francez al apǎrǎrii. In principiu, operaţiunile de dezarmare îi vizeazǎ pe foştii rebeli ai mişcǎrii Séléka, dar şi familiile acestora sunt acum ameninţate de aşa-zisa "rǎzbunare popularǎ". Existǎ de altfel mǎrturii legate de scene teribile, cînd sodlaţii francezi au dezarmat foşti rebeli iar aceştia au fost linşaţi imediat de mulţime.

Franţa începe sǎ fie exasperatǎ de lentoarea cu care africanii avanseazǎ în direcţia constituirii unei forţe de intervenţie autohtonǎ destinatǎ menţinerii pǎcii. Practic ONU formeazǎ de 20 de ani soldaţi africani pentru aceste misiuni, dar fǎrǎ o mare eficienţǎ pe teren. In Republica Centrafricanǎ sunt staţionaţi 2600 de soldaţi africani veniţi din Camerun, Congo, Ciad sau Gabon, dar care nu au reuşit sǎ împiedice masacrele de la Bangui. Nu întîmplǎtor Franţa exercitǎ presiuni asupra partenerilor sǎi europeni pentru a se investi mai mult în aceastǎ operaţiune de constituire a unui corp de armatǎ african eficient. Iar Jean-Yves le Drian are cuvinte de laudǎ pentru faptul cǎ militari cehi sau polonezi se aflǎ în prezent la Bamako pentru a forma armata din Mali. Franţa rǎmîne însǎ cea mai bine plasatǎ pentru a forma militari africani din spaţiul francofon.

Sǎ mai notǎm cǎ preşedintele francez doreşte şi o nouǎ politicǎ în materie de ajutoare şi solidaritate internaţionalǎ. Un proiect de lege a fost propus în acest sens, el urmînd sǎ fie adoptat anul viitor. Franţa doreşte mai multǎ transparenţǎ la acest capitol, mai mult spirit democratic şi mai multǎ eficienţǎ, precum şi abandonarea unor anumite reflexe post-coloniale.