Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uruguay: canabisul legalizat

jose_mujica432-drupal_0.jpg

José Mujica - credit foto: rfi.fr

Uruguay a devenit prima ţarǎ din lume care legalizeazǎ producţia, distribuţia şi consumul de canabis. Experienţe similare legate de legalizarea acestui drog au fost lansate şi în alte ţǎri, dar nici una nu a mers atît de departe precum Uruguay, la iniţiativa preşedintelui José Mujica.

Greu de spus care vor fi consecinţele acestei decizii în Uruguay, dar un lucru este sigur: aceastǎ micǎ ţarǎ latino-americanǎ numǎrînd trei milioane douǎ sute de mii de locuitori a atras atenţia lumii întregi. Iar aceastǎ focalizare se datoreazǎ unui personaj politic special, este vorba de preşdintele José Mujica, zis şi Pepe.

In vîrstǎ de 78 de ani, el se considerǎ "preşedintele cel mai sǎrac din lume", iar stilul sǎu de viaţǎ are de ce sǎ intrige o lume întreagǎ. El nu mai locuieşte în palatul prezidenţial considerînd cǎ ferma sa dintr-un cartier popular al capitalei Montevideo îi este suficientǎ. Iar din salariul sǎu de preşedinte îşi permite sǎ aloce 87 la sutǎ unor proiecte sociale. Cum regizorul Emir Kusturiţa se pregǎteşte sǎ realizeze un film documentar despre José Mujica, existǎ şanse ca faima acestuia sǎ creascǎ şi mai mult.

Acest militant de extrema stînga care în tinereţea sa a recurs la lupta armatǎ împotriva capitalismului a devenit, din 2010 de cînd a cîştigat prezidenţialele, un lider cu o anumitǎ aurǎ în America latinǎ. El promoveazǎ ideile de toleranţǎ şi de reconciliere, iar unele dintre reformele sale au fost spectaculoase.

Legea privind legalizarea producţiei de canabis este o consecinţǎ a faptului cǎ "rǎzboiul împotriva drogurilor a eşuat" – cel puţin aşa afirmǎ José Mujica şi echipa sa. Statul va încerca deci sǎ controleze el circulaţia acestui drog care va fi autorizat în scopuri "recreative". Experienţe de acest gen au fost daja încercate în unele state americane precum Colorado sau Washington, sau în ţǎri precum Olanda şi Spania. Guvernul de la Montevideo recunoaşte cǎ se angajeazǎ pe un drum cu totul nou, şi cǎ nu stǎpîneşte încǎ toate datele problemei. Dar cel mai important este ca narcotraficanţii sǎ fie privaţi de importantele lor surse de venituri. Legea mai are ca obiectiv şi "salvarea" celor care recurg la droguri puternice, ceea ce s-ar putea face deci prin faptul cǎ aceştia vor putea achiziţiona la preţuri modeste drogul mai indulgent numit canabis. In virtutea noilor prevederi, accestul la acest produs se va face prin trei modalitǎţi: culturi personale, culturi realizate în cadrul unor cluburi de consumatori şi achiziţii în farmacii. Concomitent orice publicitate legatǎ de consumul şi producerea de canabis va fi interzisǎ.

Nu toatǎ lumea aprobǎ aceastǎ experienţǎ socialǎ, şi s-ar pǎrea cǎ 60 la sutǎ din populaţia ţǎrii rǎmîne scepticǎ. Preşdintele José Mujica se aratǎ însǎ optimist şi sugereazǎ comunitǎţii internaţionale sǎ-i urmeze exemplul.

Uruguayul încalcă legislaţia internaţională prin decizia care permite producţia şi comercializarea canabisului, anunţă Oficiul ONU pentru controlul asupra stupefiantelor, informează AFP.

Oficiul ONU pentru controlul asupra stupefiantelor, cu sediul la Viena, "exprimă regret" pentru măsurile legislative adoptate de Uruguay, subliniind că acestea intră în contradicţie cu prevederile Convenţiei privind stupefiantele, adoptată în 1961 şi semnată de Montevideo.

Senatul din Uruguay a aprobat, marţi seară, o lege care permite producţia şi comercializarea canabisului, o decizie fără precedent în lume.

Legea este susţinută de preşedintele Jose Mujuca, conferind statului control asupra cultivării şi vânzării canabisului în scopuri recreative, depăşind limitele legale din statele americane Colorado şi Washington, precum şi cele din ţări precum Olanda sau Spania, care autorizează sau tolerează producţia de cannabis în spaţii private.