Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ostatic francez eliberat în Mali

serge.gif

Serge Lazarevici, credit foto: rfi.fr

Ultimul ostatic francez care mai era deţinut de rǎpitorii sǎi în zona Sahelului a fost pus în libertate. Serge Lazarevici are 51 de ani şi a fost rǎpit pe data de 24 noiembrie 2011. Preşedintele François Hollande a salutat eliberarea ostaticului dar a lansat un apel la vigilenţǎ în condiţiile în care situaţia din Magreb şi Sahel rǎmîne instabilǎ.

Serge Lazarevici, care are dublǎ cetǎţenie, francezǎ şi sîrbǎ, a stat trei ani în captivitate, în condiţii dificile. Fizicul sǎu l-a ajutat probabil sǎ reziste: el mǎsoarǎ aproape doi metri şi cîntǎreşte 120 de kilograme. Anunţul privind eliberarea sa a fost fǎcut marţi 9 decembrie, iar operaţiunea s-a produs în statul Mali, în regiunea Kidal. El urmeazǎ sǎ fie repatriat de urgenţǎ în Franţa, starea sǎnǎtǎţii sale fiind relativ bunǎ.

La ora la care a fost rǎpit, tot în statul Mali, în cǎlǎtorie de afaceri, Serge Lazarevici se afla în compania unui alt francez, Philippe Verdon care între timp a fost asasinat în iulie anul trecut. Rǎpitorii lui Lazarevici sunt membri al grupului Al Qaida magrebinǎ, iar pentru eliberarea sa s-au implicat în mod insistent autoritǎţile din Niger. In comunicatul preşedinţiei franceze nu se dǎ nici o informaţie privind o eventualǎ rǎscumpǎrare care ar fi fost plǎtitǎ pentru viaţa lui Serge Lazarevici.

Subiectul revine însǎ în actualitate de fiecare datǎ cînd se produce o astfel de eliberare. In mod oficial, Franţa afirmǎ cǎ nu plǎteşte niciodatǎ direct nici o sumǎ de bani teroriştilor. S-ar pǎrea însǎ cǎ oricum nişte bani ajung, prin diverşi intermediari, în mîinile rǎpitorilor, o practicǎ criticatǎ de Statele Unite. Alain Marsaud, un fost judecǎtor specializat în lupta anti-teroristǎ, declara recent pe un post de radio: "Dacǎ nu plǎtim nu obţinem nici o eliberare. Cineva trebuie sǎ plǎteascǎ, dacǎ nu guvernul atunci altcineva, o intreprindere, o companie de asigurǎri..."

In prezent trei strǎini, un suedez, un olandez şi un sud-african, se mai aflǎ în mîinile Al-Qaidei magrebine, rǎpiţi pe 25 noiembrie 2011 la Tombuctu, în nordul statului Mali. Tot atunci, un german care a opus rezistenţǎ a fost ucis.