Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: dezbatere în jurul unui plan de redresare economicǎ

In Franţa, un plan de redresare a economiei, prezentat de ministrul de resort Emmanuel Macron, suscitǎ o vastǎ dezbatere şi critici vehemente chiar în sînul familiei socialiste. In tabǎra dreptei, dimpotrivǎ, mǎsurile preconizate sunt considerate prea puţin curajoase.

Acest tip de dezbatere nu este nou, numai cǎ în prezent Franţa se aflǎ sub o enormǎ presiune, din partea Uniunii Europene şi din partea principalului ei partener, Germania, pentru a-şi accelera reformele. Emmanuel Macron propune lucruri care, în alte ţǎri, mai ales anglo-saxone, par "normale". De exemplu, liberalizarea unor profesiuni strict reglementate (precum cea de notar), liberalizarea transportului inter-regional cu autobuzele, privatizarea unor aeroporturi, simplificarea sistemului prin care salariaţii pot deveni acţionari, multiplicarea numǎrului de duminici lucrǎtoare pe an…

Filozofia sa este urmǎtoare: din cauza unor reguli, tradiţii, legislaţii, avantaje conservate abuziv şi alte şi alte asemenea forme de încadrare a activitǎţilor, dinamismul Franţei este frînat sau blocat. El considerǎ cǎ primarii sunt cei care ar trebui sǎ decidǎ cîte duminici pe an ar trebui sǎ fie lucrǎtoare în localitǎţile lor, între cinci şi douǎzsprezece în orice caz.

Unele mǎsuri vizeazǎ diminuarea presiunii fiscale, întrucît Franţa este "campioanǎ", împreunǎ cu Danemarca, la acest capitol în sînul ţǎrilor care face parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economicǎ.

Prezentat miercuri 10 decembrie în Consiulul de Miniştri, planul Macron a suscitat imediat reacţiile critice ale unor socialişti care îl acuzǎ de fapt pe tînǎrul ministru al economiei de "trǎdare ideologicǎ", altfel spus de derive "liberale". Iar din rîndurile radicalilor de stînga a început sǎ plouǎ cu avertismente, executivul fiind ameninţat ca va fi confruntat cu manifestaţii de stradǎ dacǎ merge mai departe pe aceastǎ cale.

In perioada imediat urmǎtoare se anunţǎ o "bǎtǎlie parlamentarǎ" în jurul acestui plan, ceea ce fǎrǎ îndoialǎ riscǎ sǎ provoace exasperarea unora dintre partenerii europeni ai Franţei, precum Germania. Berlinul este convins cǎ slǎbiciunile economiei franceze riscǎ sǎ afecteze dinamismul întregii zone euro.