Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arestări în rândul jihadiştilor francezi

jihadisti.jpg

Arestare de jihadisti în Franta (Foto AP/Jean-François Badias)

In Franţa, serviciile antiteroriste au dezmembrat o filieră care-i ajuta pe candidaţii francezi să plece la jihad, să facă aşa-zisul « război sfânt », în Siria. Zece persoane au fost arestate la Toulouse, în Normandia şi în regiunea pariziană. Ce ştim despre aceşti oameni ?

Ministerul francez de interne evocă « zece indivizi implicaţi într-o filieră jihadistă care organiza plecări spre Siria. Urmăririle contra acestui grup debutaseră în decembrie anul trecut. Presupuşii jihadişti arestaţi – printre care există şi o femeie - au vârstele cuprinse între 19 şi 34 de ani. Acest grup se pare că organizase déjà o serie de plecări în Siria şi altele erau pe rol, afirmă surse poliţieneşti citate de agenţiile de presă.

Până la ora aceasta « în Franţa s-au deschis peste o sută de proceduri judiciare în care sunt citate circa 500 de persoane » mai spune ministerul francez de interne. Bernard Cazeneuve, ministrul de resort, spune că anul acesta numărul de candidaţi a explodat, a crescut cu peste 80 la sută de la începutul anului. In ciuda unei legislaţii dintre cele mai dure, Franţa ar « avea » pe frontul sirian cel puţin 400 de combatanţi jihadiştii – unii chiar călăi pentru contul organizaţiei statul islamic – alţii 200 de francezi fiind candidaţi la plecare şi încă o dată pe atâta reveniţi de pe front. In total deci circa o mie de francezi au fost, sunt prezenţi sau vor să plece să combată alături de islamiştii din Siria dar şi din Irak. In faţa acestui fenomen Parisul a pus pe picioare un plan antijihad şi şi-a înăsprit legislaţia.

 
Arestări în rândul jihadiştilor francezi