Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: o nouǎ mare manifestaţie, un nou test pentru opoziţie

journaliste_0.jpg

credit foto: rfi.fr

In Ucraina, opoziţia a lansat un apel pentru o nouǎ mare manifestaţie, duminicǎ 29 decembrie, ca urmare a agresiunii comise   împotriva unei jurnaliste cunoscutǎ pentru articolele sale critice la adresa preşedintelui Viktor Ianukovici. Aceastǎ nouǎ manifestaţie va fi un test important pentru capacitatea opoziţiei de a-şi remobiliza forţele în contextul mişcǎrii lansatǎ pe 21 noiembrie.

Imaginea jurnalistei Tetiana Tşornovil, bǎtutǎ în mod bestial de indivizi bǎnuiţi cǎ aveau motivaţii politice, este de naturǎ sǎ reaprindǎ în Ucraina flacǎra contestaţiei. Acest eveniment, prin monstruozitatea sa, hrǎneşte din nou elanul opozanţilor, în absenţa unor lideri care sǎ se impunǎ prin personalitatea lor puternicǎ, aşa cum a fost cazul cu Iulia Timoşenko la ora revoluţiei oranj.

Unii comentatori, analizînd evenimentele derulate la Kiev din momentul cînd preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat sǎ semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeanǎ, constatǎ cǎ în Ukraina democraţia nu este încǎ total anihilatǎ, cum s-a întîmplat în Rusia. Ucraineanul Viktor Ianukovici nu are imaginea unui "ţar" precum Vladimir Putin în Rusia. Opoziţia din Ucraina dispune încǎ de publicaţii şi medii de informare independente, iar oligarhii ucrainieni nu par total înfeudaţi puterii de la Kiev. Chiar aşa divizaţi cum sunt (unii privind spre Rusia şi alţii spre Occident), ucrainienii nu afişeazǎ  acelaşi aer de fatalitate precum ruşii. De notat de asemenea cǎ la Kiev liderii politici nu au acelaşi "program" geopolitic şi internaţional precum cei de la Moscova care doresc într-un fel reafirmarea Rusia ca mare putere, în directa prelungire a epocii ţariste şi sovietice.

In presa francezǎ au apǎrut în ultimul timp analize interesante semnate de comentatori avizaţi care spun cǎ Occidentul ar face o mare greşealǎ sǎ încerce sǎ-i rupǎ total pe ucrainieni de Rusia. Mult mai interesant ar fi ca Rusia de astǎzi sǎ-şi schimbe viziunea faţǎ de Uniunea Europeanǎ şi faţǎ de un Occident pe care îl considerǎ un adversar. Istoric vorbind, Ucraina va avea întotdeauna rǎdǎcini la est şi la vest, sentimente pro-ruse şi pro-occidentale. De altfel numele ţǎrii, Ucraina, evocǎ ideea de regiune de la frontierǎ, de ţarǎ aflatǎ deci între douǎ lumi.