Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şomajul în Franţa: realitǎţi şi interpretǎri

emploi-chomage.jpg

credit foto: rfi.fr

In Franţa, executivul este angajat într-o veritabilǎ “bǎtǎlie” împotriva şomajului. Preşedintele François Hollande spera sǎ anunţe o primǎ victorie în acest sens la sfîrşitul acestui an, dar cifrele oficiale nu permit acest lucru. O vastǎ dezbatere are loc în prezent pe marginea acestui subiect  în aşteptarea "şocurilor" electorale de anul viitor.

Promisiunile fǎcute de un preşedinte cîntǎresc mult în peisajul politic în primul rînd pentru cǎ nu sunt uitate de adversarii sǎi. Este cazul acum în Franţa. Seful statului francez a afirmat de mai multe ori cǎ obiectivul sǎu numǎrul unu este inversarea curbei şomajului în cursul acestui an. Ori, anul se sfîrşeşte cu rezultate negative la acest capitol. Luna noiembrie a adus cu ea 17 800 de noi şomeri. Ceea ce nu înseamnǎ cǎ François Hollande nu poate sǎ-şi cîştige pariul pentru cǎ rezultatele pe luna decembrie vor fi anunţate abia în ianuarie anul viitor. Deci mai existǎ aceastǎ şansǎ ca preşedintele sǎ poatǎ afirma "iatǎ, v-am spus cǎ anul 2013 se va termina pe fondul unei inversǎri a tendinţei în materie de şomaj şi am avut dreptate".
Pînǎ atunci însǎ el se aflǎ sub focul criticilor, ca şi întregul executiv francez. Opoziţia vorbeşte chiar despre un "eşec complet" al guvernului în ce priveşte politica sa economicǎ. Ceea ce l-a determinat pe primul ministru Jean-Marc Ayrault sǎ fie ofensiv şi sǎ declare urmǎtoarele:

"Aceastǎ bǎtǎlie este bǎtǎlia refuzului de a ne resemna. Este o bǎtǎlie pentru ca Franţa sǎ o ducǎ mai bine, sǎ fie mai puternicǎ. Iar şomajul nu este o fatalitate. Declinul economic nu este o fatalitate."

Sunt, deci, cuvintele premierului francez. Ceea ce nu-l scuteşte nici pe el şi nici pe François Hollande de critici severe. Mai mulţi editorialişti îi reproşeazǎ lui François Hollande cǎ refuzǎ realitatea, cǎ neagǎ de fapt semnificaţia cifrelor. Este adevǎrat însǎ cǎ şi aceastea sunt astfel prezentate încît pot interpretate în diferite moduri. Chiar ziarul Le Monde constatǎ, citez, "nu poate fi vorba de o reducere a şomajului ci de o încetinire a creşterii şomajului".

Ministrul muncii, Michel Sapin, se aratǎ chiar şi mai optimist în interpretarea sa:

"Dincolo de cifrele anunţate în fiecare lunǎ, ceea ce este clar este cǎ în cursul acestui an 2013 noi am reuşit, pe de o parte sǎ oprim creşterea şomajului, şi pe de altǎ parte noi am putut în cel de-al patrulea trimestru al acestui an sǎ inversǎm curba şomajului. Cifrele sunt extrem de clare, în al patrulea trimestru al acestui an, potrivit statisticilor din octombrie şi noiembrie, iar cele din decembrie urmeazǎ sǎ confirme tendinţa, noi avem 1300 de şomeri mai puţin în fiecare lunǎ. Nu e mult, e vorba de numai 1300 de şomeri pe lunǎ, dar inversarea curbei s-a produs, şi nu este vorba de o întîmplare, de un hazard statistic, tendinţa este foarte netǎ".

Iatǎ cum sunt interpretate de cǎtre ministrul muncii Michel Sapin cifrele legate de şomaj, care de fapt sunt anunţate pe categorii de vîrstǎ şi în funcţie de alte numeroase criterii. Cotidianul economic Les Echos aratǎ în context cǎ reformele din 2003 şi 2010 legate de pensionarea mai tîrzie a salariaţilor au un efect pervers asupra şomajului. In sensul cǎ o anumitǎ categorie de vîrstǎ, de peste 55 de ani, începe sǎ-şi gǎseascǎ cu mai multǎ dificultate de lucru.

Pentru a rezuma putem spune cǎ şomajul rǎmîne un subiect de primǎ importanţǎ în Franţa şi întrucît începe de fapt o fazǎ electoralǎ în perspectiva alegerilor municipale din martie, urmate de cele europene din mai.

Socialiştii au o singurǎ şansǎ de a le cîştiga, iar aceasta este legatǎ de reluarea creşterii economice.