Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande în Arabia Sauditǎ

Preşedintele François Hollande, care a fost foarte activ în 2013 pe scena diplomaticǎ mondialǎ, îşi încheie anul cu o vizitǎ în Arabia Sauditǎ. Pe agenda discuţiilor figureazǎ numeroasele crize regionale precum şi chestiuni legate de relaţiile economice bilaterale.

Rǎzboiul civil din Siria, destabilizarea Libanului, agravarea situaţiei din Egipt unde se multiplicǎ atentatele, dosarul nuclear iranian: iatǎ patru dintre subiectele de neocolit în discuţiile dintre şeful statului francez şi gazdele sale, regele Abdallah precum şi prinţul moştenitor Salmane ben Abdel Aziz. François Hollande este însoţit de patru miniştri, printre care cei însǎrcinaţi cu externele şi cu apǎrarea, precum şi de 30 de şefi de intreprindere.

Arabia Sauditǎ este primul client al Franţei în Orientul Mijlociu, schimburile dintre cele douǎ ţǎri depǎşind suma de 8 miliarde de euro. Cooperarea economicǎ bilateralǎ este cît se poate de fructuoasǎ. Firma francezǎ Alstom, de exemplu, construieşte metroul de la Ryad, Franţa se ocupǎ de echipamentul gǎrzii naţionale saudiene iar trei intreprinderi franceze modernizeazǎ flota Arabiei Saudite. Franţa mai este bine poziţionatǎ pentru a obţine un alt vast şantier, construirea a 16 centrale nucleare în Arabia Sauditǎ în anii viitori.  

Intr-un interviu acordat presei din Arabia Sauditǎ, François Hollande aratǎ cǎ atît Parisul cît şi Ryadul doresc sǎ conlucreze pentru asigurarea pǎcii, a securitǎţii şi a stabilitǎţii în Orientul Mijlociu. Aceastǎ viziune comunǎ devine însǎ mai nuanţatǎ cînd vine vorba de unele dosare concrete. In privinţa Egiptului, de exemplu, existǎ mai degrabǎ o divergenţǎ de opinii. Arabia Sauditǎ sprijinǎ necondiţionat regimul militar de la Cairo în timp ce Franţa considerǎ cǎ toate curentele politice egiptene ar trebui sǎ participe la procesul de tranziţie pe baza unor principii ferme precum exluderea violenţei.

Duminicǎ, 29 decembrie, în prima zi a vizitei sale în Arabia Sauditǎ, François Hollande s-a întîlnit şi cu şeful opoziţiei siriene, Ahmed Jarba. Seful statului francez a lansat un apel ca opoziţia sirianǎ sǎ participe la negocierile de la Geneva pe tema Siriei care sunt programate pe 22 ianuarie.