Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa – un umorist controversat în vizorul guvernului

599808971.jpg

Dieudonné - credit foto: rfi.fr

Polemicǎ în Franţa unde ministrul de interne Manuel Valls doreşte sǎ interzicǎ spectacolele unui umorist controversat care recurge la numeroase gesturi, afirmaţii şi aluzii cu caracter antisemit, negaţionist şi rasist. Existǎ însǎ temerea cǎ o astfel de interdicţie i-ar aduce şi mai multǎ publicitate respectivului umorist.

Omul care semneazǎ cu numele Dieudonné s-a nǎscut în Franţa în 1966, mama sa fiind francezǎ din Bretania iar tatǎl sǎu fiind de origine africanǎ, mai precis camerunezǎ. Dieudonné a devenit celebru în urmǎ cu peste 20 de ani, cînd fǎcea echipǎ cu un umorist evreu, Elie Semoun. Cei doi s-au separat ulterior iar Dieudonné, care se mai numeşte şi M‘Bala M’Bala, a evoluat spre pozţii antisemite şi s-a apropiat de extrema dreaptǎ.

Ministrul de interne Manuel Valls considerǎ cǎ spectacolele umoristului nu mai au nimic de-a face cu creativitatea şi nici cu umorul, şi cǎ au devenit nişte "mecanisme ale urii". Franţa at trebui însǎ sǎ se doteze cu noi prevedri legislative pentru ca spectacole de genul acesta sǎ poatǎ fi interzise pe motivul cǎ ar incita la dezordine publicǎ. De unde şi prudenţa unor instituţii evreieşti care cred cǎ un astfel de demers l-ar transforma pe Dieudonné într-un fel de "martir", i-ar aduce o imensǎ publicitate şi ar fi şi mai adulat de tinerii provenind în special din imigraţia magrebinǎ şi africanǎ.

Dieudonné este printre altele "inventatorul" unui gest numit "la quenelle", un fel de salut nazist inversat, pe care îl face cu un braţ întins spre sol şi altul îndoit pe piept. Sîmbǎtǎ, fotbalistul francez Nicolas Anelka, a schiţat acest gest în cursul unui meci de fotbal disputat în Anglia, stîrnind enorme reacţii de dezaprobare. El a şi declarat ulterior pe Twitter cǎ a vrut de fapt sǎ-şi exprime sprijinul faţǎ de Dieudonné.

Acesta din urmǎ este deja obişnuit cu procesele şi sancţiunile: el a fost condamnat de şapte ori la amenzi pe motiv de defǎimare, injurii, discriminǎri rasiale şi incitǎri la urǎ. Popularitatea lui Dieudonné este realǎ pe Internet, iar sîmbǎtǎ în faţa teatrului parizian unde se produce s-au adunat 200 de persoane pentru a-l sprijini. Prin avocaţii sǎi umoristul provocator se declarǎ deja o victimǎ a cenzurii. O atmosferǎ nesǎnǎtoasǎ se creazǎ de fapt în jurul acestui umorist şi militant în favoarea unor cauze care nu au nimic nobil şi nimic umanist.