Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia, scrutin prezidenţial anticipat care provoacǎ panicǎ bursierǎ

Dacǎ pieţele financiare şi-au pierdut busola în ultimile zile faptul se datoreazǎ scǎderii preţului la petrol şi prǎbuşirii rublei, dar şi crizei din Grecia. Iar alegerile prezidenţiale anticipate din aceastǎ ţarǎ nu sunt de naturǎ sǎ linişteascǎ pieţele financiare. Miercuri 17 decembrie a fost programat primul tur al acestui scrutin. Precizǎm cǎ preşedintele, funcţie mai degrabǎ onorificǎ, este desemnat în Grecia de deputaţi.

Acest scrutin a fost iniţial prevǎzut pentru luna februarie anul viitor, dar lucrurile s-au precipitat în Grecia, de fapt pe fondul incapacitǎţii acestei ţǎri de a ieşi de sub tutela financiarǎ. De acest scrutin prezidenţial depinde de fapt soarta guvernului şi în funcţie de guvern depinde politica de austeritate, atît de detestatǎ de greci dar atît de necesarǎ din punctul de vedere al Bǎncii Centrale Europene şi al Fondului Monetar Internaţional.

Singurul candidat la aceste prezidenţiale anticipate este Stavros Dimas, candidatul oficial al guvernului condus de Antonis Samaras. Reamintim cǎ acesta din urmǎ se aflǎ în fruntea unei coaliţii compusǎ din conservatori şi socialişti. Intr-o depesǎ a Agenţiei France Presse se aratǎ însǎ cǎ guvernul nu are nici o şansǎ sǎ-şi impunǎ miercuri  candidatul la preşedinţie, pentru cǎ nu va putea reuni cele 200 de voturi necesare, din totalul de 300, cîte locuri numǎrǎ Parlamentul. Un al doilea tur de scrutin este prevǎzut pe 23 decembrie şi un al treilea pe 29 decembrie, cînd, conform mecanismului adoptat de greci, candidatul va avea nevoie doar de 180 de voturi pentru a fi desemnat.

De notat cǎ guvernul dispune de o majoritate de 155 de locuri, ceea ce îl obligǎ la diverse alianţe pentru a reuşi sǎ-şi impunǎ candidatul.

Bǎtǎlia în jurul acestui scrutin este importantǎ întrucît, dacǎ deputaţii nu reuşesc sǎ-şi aleagǎ preşedintele, urmeazǎ în mod automat convocarea alegerilor legislative anticipate. Ori, în aceastǎ perspectivǎ totul devine incert şi nebulos, partidele care se opun politicii de austeritate, precum formaţiunea de stînga Syriza au şanse sǎ cîştige legislativele iar situaţia Greciei riscǎ sǎ se complice şi mai mult.

Primul ministru Antonis Samaras considerǎ cǎ momentul este dramatic şi grav, şi cǎ un vot exprimat împotriva candidatului guvernamental la funcţia de preşedinte ar deschide poarta "unei aventuri politice care s-ar putea sǎ devinǎ fatalǎ pentru evoluţia europeanǎ a Greciei". 

Iatǎ de ce pieţele financiare sunt confruntate cu un vînt de panicǎ în acest context, care suflǎ dinspre Grecia. Uniunea Europeanǎ încearcǎ sǎ calmeze puţin fervoarea dezbaterilor din Grecia, unde scena politicǎ este extrem de agitatǎ pe fondul alegerile anticipate. Comisarul european însǎrcinat cu economia, francezul Pierre Moscovici, s-a deplasat marţi 16 decembrie la Atena unde i-a lǎudat pe greci pentru eforturile fǎcute. "Locul Greciei este în Europa. Acest loc nu va fi repus în discuţie dupǎ cum nu a fost repus nici în trecut" a declarat demnitarul european. Greu de spus dacǎ aceste cuvinte ar putea fi un balsam pentru grecii exasperaţi de efectele cotidiene ale politicii de austeritate.