Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia cîştigǎ pe teren militar dar pierde pe teren economic

Rusia pierde rǎzboiul economic. Este concluzia multor observatori care analizeazǎ consecinţele sancţiunilor asupra economiei ruse. Cotidianul Le Monde vorbeşte chiar despre un dezastru economic în Rusia, unde rubla s-a prǎbuşit în raport cu dolarul şi cu moneda europeanǎ, iar preţurile cresc. Europenii, în special prin intermediul Parisului şi al Berlinului continuǎ sǎ-i propunǎ lui Putin negocieri pentru gǎsirea unei soluţii. Joi 18 decembrie Vladimir Putin urmeazǎ sǎ acorde o conferinţǎ de presǎ şi vom avea cu siguranţǎ viziunea sa asupra unei situaţii economice care se degradeazǎ de la o zi la alta.

Rusia este în pragul recesiunii, acest lucru a fost recunoscut chiar de autoritǎţile de la Moscova, dar cotidianul Le Monde afirmǎ cǎ Rusia este confruntatǎ şi cu spectrul haosului. Prǎbuşirea rublei i-a fǎcut pe ruşi sǎ ia cu asalt magazinele şi sǎ facǎ stocuri, de frica unor mǎriri a preţurilor. Cozile în faţa birourile de schimb devin din ce în ce mai lungi. Scǎderea preţului la petrol afecteazǎ grav economia rusǎ care dǎdea semne de "obosealǎ" încǎ de la sfîrşitul anului 2013. Iar cele şase luni de sancţiuni decretate de Uniunea Europeanǎ şi de Statele Unite împotriva Rusiei au avut ca un prim mare efect faptul cǎ bǎncile şi intreprinderile ruse au fost private de accesul pe pieţele financiare.

Banca centralǎ a încercat, şi probabil cǎ va mai încerca, sǎ stopeze degringolada rublei, dar specialiştii cred cǎ nu va reuşi sǎ facǎ mare lucru. Cotidianul Le Figaro îl citeazǎ pe un expert rus spunînd: "Cînd economia este slabǎ moneda este slabǎ, şi cînd economia se scufundǎ în recesiune şi moneda se prǎbuşeşte".

Intreprinderile ruse se considerǎ "asfixiate" în aceste context, întrucît nu pot opera împrumuturi, şi în acelaşi timp, de la începutul anului, 120 de miliarde de dolari au fost transferaţi în strǎinǎtate. Fuga capitalurilor şi lipsa de încredere care marcheazǎ lumea afacerilor completeazǎ deci acest tablou.

Rusia, spun aceiaşi specialişti de la Le Figaro, poate depǎşi aceastǎ crizǎ, cu condiţia ca puterea politicǎ sǎ recunoascǎ într-o primǎ fazǎ cǎ a comis numeroase erori. Vladimir Putin încarneazǎ în acest moment atît eşecul cît şi speranţa. Va avea însǎ acest om (care vrea sǎ refacǎ fostul imperiu) curajul de a-şi recunoaşte erorile politice şi economice? Rǎmîne de vǎzut.

Ar mai fi de semnalat faptul cǎ panica din Rusia nu este beneficǎ nici pentru europeni. O nervozitate crescîndǎ (ca sǎ recurg la argoul presei de specialitate) se resimte pe pieţele financiare şi în zona bursierǎ. Principalii parteneri economici ai Rusiei, cum ar fi Germania, sunt la rîndul lor neliniştiţi. Ar fi deci stupid sǎ spunem cǎ dificultǎţile pe care le cunoaşte acum Rusia sunt o veste bunǎ, efectele recesiunii riscǎ sǎ se resimtǎ, mai devreme sau mai tîrziu şi în Europa.

Pentru moment popularitatea lui Putin rǎmîne la un nivel record datoritǎ discursului sǎu naţionalist, dar pe reţelele de socializare încep sǎ se multiplice criticile.

In mod paradoxal, însǎ, pe fondul scǎderii valorii rublei, ruşii au intrat într-o febrilitate a consumului. De exemplu, au fost fǎcute prin Internet rezervǎri mai numeroase decît de obicei pentru cǎlǎtorii în strǎinǎtate în 2015. S-ar spune cǎ ruşii vor sǎ-şi cheltuiascǎ repede banii acum, pînǎ la Crǎciun şi Anul Nou, pentru cǎ apoi s-ar putea ca economiile lor sǎ nu mai aibǎ mare valoare.

Pînǎ se exprimǎ Vladimir Putin iatǎ însǎ o declaraţie fǎcutǎ la Moscova de premierul Dmitri Medvedev: el afirmǎ cǎ Rusia dispune de resursele necesare pentru a surmonta actuala crizǎ monetarǎ, cea mai gravǎ din ultimii 15 ani, fǎrǎ sǎ afecteze principiile economiei de piaţǎ.