Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un veteran în fruntea Tunisiei

essebis.jpg

Béji Caïd Essebsi, noul presedinte al Tunisiei

Veteranul politicii tunisiene, Béji Caïd Essebsi, BCE pe scurt, a câştigat la 88 de ani alegerile prezidenţiale din Tunisia la care era marele favorit. Potrivit rezultatelor oficiale, liderul partidului anti-islamist Nidaa Tounès l-a distanţat cu peste zece puncte pe preşedintele-candidat Moncef Marzouki. Portretul învingătorului şi sarcinile care-l aşteaptă:

Béji Caïd Essebsi este primul preşedinte ales democratic de când Tunisia a devenit indepedentă în 1956. Fost ministru pe vremea lui Habib Bourguiba, primul preşedinte al Tunisiei, ex-preşedinte al Parlamentului de la Tunis în timpul lui Zine Ben Ali, al doilea şef de stat, Essebsi a revenit pe avanscena politică după revoluţia de acum 4 ani. Ocupând câteva luni postul de premier, el a organizat primele legislative libere din Tunisia, scrutin ce avea să dea victoria islamiştilor din Ennahda. Essebsi şi-a constituit apoi propriul partid mizând mult pe anti-islamism şi restaurarea prestigiului statului. Mişcarea sa, Nidaa Tounès, a câştigat acum câteva săptămâni legislativele dar nu a obţinut majoritatea absolută fiind nevoită să se alieze cu cineva ca să poată guverna. Cu cine nu se ştie încă.

Ca să se evite revenirea la dictatură, puterea executivă este în mare parte în mâinile guvernului, Constituţia adoptată la începutul acestui an limitând drastic puterile preşedintelui. Patru ani după gonirea lui Ben Ali de la putere în mare parte din motive de sărăcire a populaţiei, Tunisia rămâne mai departe o ţară cu un şomaj şi o mizerie endemice. Producţia este în punctul mort, investiţiile în pană, puterea de cumpărare aproape de zero şi o situaţie socială în prag de criză. La asta se adaugă problema tot mai mare a securităţii în faţa pericolului reprezentat de apariţia grupărilor jihadiste. Sfidările cu care se va confrunta deci noul preşedinte al Tunisiei şi partidul său sunt extrem de numeroase şi dificile.

 
Un veteran în fruntea Tunisiei