Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: rǎzboiul pierdut împotriva narco-economiei

opium-pavot-afgha_0.png

Credit foto: rfi.fr

La ora la care drapelul forţelor NATO a încetat sǎ mai fluture la Kabul, începe o perioadǎ de mari incertitudini pentru Afganistan. Intrebarea care se pune este dacǎ afganii vor putea cîştiga, singuri, rǎzboiul împotriva talibanilor. Un alt rǎzboi însǎ a fost deja în mod clar pierdut, cel împotriva narco-economiei.

Oricît de paradoxal ar pǎrea, o singurǎ datǎ în istoria recentǎ a Afganistanului a putut fi eradicatǎ economia bazatǎ pe producţia de opium, şi anume în anii cînd talibanii s-au aflat la putere. Dupǎ înlǎturarea lor de la putere narco-economia a început din nou sǎ înfloreascǎ iar în acest an 2014 ea a atins practic apogeul în Afganistan. Cei 13 ani de prezenţǎ americanǎ şi internaţionalǎ n-au putut nici opri şi nici atenua producţia de opium. Cotidianul Le Monde aratǎ cǎ suprafeţele cultivate cu opium au crescut de 28 de ori din 2001 încoace, în ciuda faptului cǎ americanii au alocat aproape 8 miliarde de dolari luptei împotriva traficulului cu stupefiante. 224 000 de hectare sunt acaparate în prezent de aceastǎ formǎ nefastǎ de economie, ceea ce înseamnǎ o producţie de 6400 de tone de opium pe an.

Afganistanul furnizeazǎ de fapt 90 la sutǎ din cantitatea de opium care invadeazǎ numeroase zone ale planetei. Se poate vorbi deci de un veritabil eşec al comunitǎţii internaţionale în Afganistan, mai scrie Le Monde.

Din punctul de vedere al populaţiei rurale însǎ, culturile de opium sunt singura posibilitate de a supravieţui. Le Monde îl citeazǎ pe un astfel de cultivator care spune: "în regiunea noastrǎ nu este de lucru, tinerii sunt la şomaj, pentru a-mi hrǎni familia nu pot alege decît între a lua puşca şi a deveni tîlhar de drumul mare, sau de a cultiva opium". In jur de 410 000 de persoane, deci 5 la sutǎ din populaţia activǎ a ţǎrii, sunt implicate în acest tip de narco-economie, devenitǎ printre altele şi sursǎ de finanţare a talibanilor. "Dacǎ nu distrugem culturile de opium, vom fi noi distruşi de opium", spunea, în 2006, preşedintele de atunci al Afganistanului, Hamid Karzai. Ori, un lucru este sigur: culturile de opium nu au fost distruse.