Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Autoritǎţile de la Riga: "preşedinţia letonǎ a Uniunii Europene nu va fi una anti-rusǎ"

riga-lettonie_0.jpg

Imagine de la Riga, credit foto: rfi.fr

Preşedinţia semestrialǎ a Uniunii Europene revine Letoniei începînd cu data de întîi ianuarie 2015, într-un context în care autoritǎţile de la Riga urmǎresc cu mare nelinişte situaţia din Ucraina şi politica anti-occidentalǎ a lui Vladimir Putin. Tǎrile baltice se simt de fapt direct ameninţate în condiţiile în care liderul de la Kremlin viseazǎ cǎ restabileascǎ influenţa Moscovei în fostul spaţiu sovietic.

De la anexarea Crimeii, în martie anul acesta, ţǎrile baltice sunt într-o stare de alarmǎ continuǎ, în ciuda faptul cǎ fac parte, de zece ani, din Alianţa Atlanticǎ. Letonia, ţarǎ micǎ numǎrînd în jur de douǎ milioane de locuitori, trebuie sǎ ţinǎ cont însǎ şi de pǎrerea minoritǎţii rusofone care formeazǎ aproape 30 la sutǎ din populaţie. Autoritǎţile de la Riga au anunţat cǎ în nici un caz preşedinţia letonǎ a Uniunii Europene nu va fi una "anti-rusǎ", dupǎ cum nu va fi nici una "pro-rusǎ". Pe lîngǎ dosarele legate de Ucraina şi de tensiunile existente în prezent între Rusia şi Uniunea Europeanǎ, Letonia mai are pe agenda preşedinţiei sale şi alte urgenţe: pericolul islamist, dificultǎţile Greciei, accesul europenilor (şi mai ales al celor din ţǎrile estice) pe piaţa de muncǎ britanicǎ, securitatea energeticǎ.

In toate iniţiativele sale Riga se va putea baza bineînţeles pe Bruxelles dar mai ales pe noul preşedinte al Consiliului european, polonezul Donald Tusk, care cunoaşte mai bine decît oricine în ce constau temerile şi angoasele fostelor republici sovietice debarasate acum 25 de ani de tutela "marelui frate de la Rǎsǎrit".

Un moment important al preşedinţiei letone va fi gǎzduirea, în mai anul viitor, la Riga, a unei "reuniuni la vîrf a Parteneriatului oriental", cu participarea Ucrainei, a Republicii Belarus, a Moldovei, a Georgiei, a Armeniei şi a Azerbaidjanului, care doresc sǎ se apropie de Uniunea Europeanǎ.

Letonia va mai încerca, în aceastǎ perioadǎ, sǎ testeze posibilitatea instituirii unor noi relaţii cu Republica Belarus, condusǎ cu o mînǎ de fier de preşedintele Alexandre Lukaşenko, considerat de altfel ca ultimul dictator din Europa… El rǎmîne un aliat al Rusiei dar pare sǎ joace totuşi pe douǎ fronturi, dovadǎ cǎ a efectuat pe 21 decembrie o vizitǎ la Kiev, spre marea nemulţumire a Moscovei.

In urma unui sondaj, rezultǎ cǎ 72 la sutǎ dintre letoni sunt la curent cu faptul cǎ ţara lor preia preşedinţia Uniunii Europene, ceea ce reprezintǎ un procent foarte mare. Cînd sunt întrebaţi în ce constǎ   importanţa aceastei asumǎri a preşedinţiei europene de cǎtre Letonia, rǎspunsul cel mai frecvent este: "acest lucru va ameliora imaginea ţǎrii noastre".