Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: o nouǎ încǎlcare a acordului de încetare a focului, demersurile diplomatice continuǎ

2014-10-01t115905z_1302971724_gm1eaa11jew01_rtrmadp_3_ukraine-crisis-shell_0.jpg

Lupte la Donetk în octombrie 2014, credit foto: rfi.fr

In Ucraina, noul acord de încetare a focului semnat pe 9 decembrie a avut soarta celorlalte, în sensul cǎ a fost încǎlcat, în ciuda contextul special legat de sǎrbǎtorile de iarnǎ. Autoritǎţile de la Kiev recunosc astǎzi un bilanţ de trei morţi în urma unor înfruntǎri cu rebelii produse pe aeroportul de la Doneţk. In acelaşi timp, eforturile în vederea gǎsirii unor soluţii politice continuǎ, şi este confirmatǎ, cel puţin din partea Kievului, o reuniune la nivel înalt pe 15 ianuarie cu participarea Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei, reuniune gǎzduitǎ de Kazahstan.

Stirile care vin din Ucraina sunt în acest moment şi bune şi rele, ceea ce nu mirǎ pe nimeni, datǎ fiind complexitatea crizei. Faptul cǎ Vladimir Putin, Petro Poroşenko, Angela Merkel şi François Hollande se vor vedea la Astana, în Kazahstan, este o veste chiar foarte bunǎ, pentru cǎ menţinerea dialogului cu Moscova rǎmîne esenţialǎ în perspectiva gǎsiri unei soluţii durabile. In aceeaşi configuraţie, cei patru demnitari s-au mai vǎzut în Normandia, la începutul lunii iunie, cu ocazia aniversǎrii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor pe solul francez în contextul celui de-al doilea rǎzboi mondial. Si tot în aceastǎ "configuraţie normandǎ" (cum o numeşte acum presa), cei patru lideri s-au mai vǎzut în octombrie la Milano. Intre timp ei au mai conversat destul de des la telefon, iar unele decizii luate recent, precum schimbul de prizonieri dintre Kiev şi rebeli, sunt consecinţele continuǎrii acestui dialog.

Un alt semn pozitiv este decizia lui Putin de a furniza gaz şi electricitate Ucrainei la preţuri mai mult decît aceptabile, el sperînd de fapt, în schimb, cǎ Ucraina va renunţa sǎ mai izoleze Crimeea, confruntatǎ mai nou cu multiple probleme: aprovizionarea cu apǎ şi electricitate, suprimarea legǎturilor aeriene şi feroviare.

In Franţa mulţi observatori sunt de pǎrere cǎ ruşii au motive sǎ se teamǎ de o anumitǎ "revanşǎ a Ucrainei". Ea nu va veni, bineînţeles, imediat. Dar ucrainenii par motivaţi sǎ facǎ faţǎ dificultǎţilor pentru a-şi consolida statul de drept, economia şi mai ales armata. Luni 29 decembrie Parlamentul ucrainean a aprobat, de exemplu, un buget de austeritate care nu ar fi "trecut" în alte condiţii. Fondurile destinate apǎrǎrii şi securitǎţii au crescut, alocaţiile sociale au fost reduse, sunt impuse taxe suplimentare pentru produsele de import, un impozit de 15 la sutǎ pentru sumele de peste 200 de euro retrase din bǎnci precum şi un impozit pe suprafeţe locuibile.

Tot atîtea mǎsuri destinate, printre altele, sǎ permitǎ obţinerea unui ajutor financiar important din partea Fondului Monetar Internaţional.

In presa francezǎ unii comentatori se întreabǎ dacǎ Putin, în caz de agravare a conflictului cu Ucraina, va avea curajul sǎ invadeze efectiv aceastǎ ţarǎ. Kievul oricum acuzǎ Moscova cǎ a trimis zece mii de soldaţi în teritoriile separatiste. Se gîndeşte însǎ serios Putin la un plan de atac mai larg? Sau are în minte un precedent care ar trebui sǎ-i dea de gîndit, şi anume modul absolut miraculos în care a rezistat Finlanda cînd a fost atacatǎ, pe 30 noiembrie 1939, de cǎtre Stalin, cu forţe enorme… La ora aceea, Uniunea Sovieticǎ, avînd o populaţie de 47 de ori mai mare decît cea finlandezǎ şi un teritoriu de 66 de ori mai mare decît cel al Finlandei, atacînd cu efective de patru ori mai mari decît cele finlandeze, a înregistrat pierderi extrem de grele. Finlanda a rezistat timp de 104 zile şi demonstrat cǎ un gigant poate fi oprit în anumite condiţii, mai ales atunci cînd dispunea de un avantaj moral în contextul unei conflict care i-a atras simpatia întregii lumi. Poate cǎ Putin reflecteazǎ, mǎcar din cînd în cînd, la aceastǎ lecţie finlandezǎ, în contextul crizei din Ucraina, cu atît mai mult cu cît acel rǎzboi împotriva Finlandei a avut loc tot în condiţii de iarnǎ.