Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia: opozantul numǎrul unu condamnat în contextul unei afaceri implicînd firma Yves Rocher

In Rusia, opozantul Alexei Navalnîi, considerat ca fiind  figura cea mai emblematicǎ a opoziţiei, a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendarea pedepsei, în timp ce fratele sǎu a primit o pedeapsǎ cu închisoare fermǎ. Numele firmei franceze Yves Rocher apare în contextul acestei afaceri politico-judiciare, în care mulţi comentatori vǎd mîna Kremlinului

Pentru Alexei Navalnîi partidul "Rusia Unitǎ" condus de Vladimir Putin este unul "al hoţilor şi al escrocilor" (am citat din cotidianul Le Monde). Opozantul rus s-a ilustrat în ultimul timp prin combativitatea sa, a lansat apeluri la manifestaţii anti-Putin şi pentru organizarea de alegeri libere, iar în septembrie 2013 a obţinut 27 la sutǎ din voturi în contextul alegerilor pentru postul de primar al Moscovei. Este deci uşor de înţeles de ce Alexei Navalnîi a devenit, pentru Kremin, un coşmar dar şi omul care trebuie cu orice preţ redus la tǎcere. Dupǎ cum aratǎ Le Monde şi Agenţia France Presse, puterea are însǎ grijǎ sǎ nu-l transforme pe Alexei Navalnîi într-un martir, de unde decizia de a nu-l condamna la închisoare fermǎ, dar de a-l lovi totuşi prin condamnarea fratelui sǎu, Oleg.

Ei sunt de fapt consideraţi vinovaţi de escrocherie în detrimentul grupului Yves Rocher Vostok, filialǎ a firmei franceze Yves Rocher, iar prejudiciul care li se imputǎ este de 400 de milioane de euro.

De partea ei, societatea francezǎ rǎmîne extrem de prudentǎ cu declaraţiile. Iniţial Yves Rocher a depus, într-adevǎr, o plîngere, pentru facturǎri ilicite, dar apoi a retras-o şi s-a retractat. Ceea ce nu i-a scutit însǎ pe fraţii Navalnîi de acest proces, sau mai bien spus de aceastǎ mascaradǎ judiciarǎ. Citez din cotidianul Le Monde: "Toţi observatorii sunt de pǎrere cǎ societatea francezǎ a acţionat sub presiunea autoritǎţilor ruse, fǎrǎ sǎ fi recunoscut vreodatǎ acest lucru".

De notat cǎ pentru firma familialǎ Yves Rocher implantarea în Rusia este extrem de importantǎ. Rusia reprezintǎ a doua piaţǎ pentru Yves Rocher, dupǎ Franţa.

Pentru a înţelege însǎ exact implicarea fraţilor Navalnîi în afacerile firmei Yves Rocher, sǎ mai precizǎm cǎ aceasta din urmǎ a solicitat de fapt în 2008 firmei Glavpodpiska, aparţinînd celor doi fraţi, sǎ asigure livrarea unei pǎrţi a produselor respective cǎtre clienţii ruşi. Iar acuzaţia de supra-facturare a acestor operaţiuni a fost adusǎ în acest context.

Pentru cotidianul Le Monde este limpede cǎ Yves Rocher a depus plîngerea iniţialǎ pentru a-i aduce un "serviciu" lui Vladimir Putin. Iatǎ ce mai scrie cotidianul de dupǎ-amiazǎ: "Societatea francezǎ pare sǎ fi regretat ulterior cǎ s-a lǎsat manipulatǎ. In urma unui control financiar intern, directorul ei a dat asigurǎri cǎ preţurile practicate de Glavpodpiska erau inferioare celor de pe piaţǎ, şi cǎ Yves Rocher nu a avut de suferit nici un prejudiciu".

Aceste retractǎri însǎ nu par sǎ fi fost auzite de justiţia rusǎ teleghidatǎ de fapt de Kremlin. Le Monde îl citeazǎ pe Alexei Navalnîi care, în cursul procesului, s-a transformat el în acuzator şi a spus: "Nu vedem aici, în aceastǎ salǎ, decît oamenii care nu îndrǎznesc sǎ-şi ridice privirile. Iatǎ miza bǎtǎliei cu bandiţii care au confiscat puterea. In ţara noastrǎ toatǎ puterea se bazeazǎ pe o minciunǎ fǎrǎ sfîrşit."

Prin produsele sale cosmetice, firma Yves Rocher s-a impus, din 1991 încoace, ca un exemplu de reuşitǎ francezǎ pe piaţa post-sovieticǎ. Aceastǎ afacere riscǎ sǎ arunce însǎ o luminǎ diferitǎ asupra firmei care este astǎzi criticatǎ şi invitatǎ sǎ-şi clarifice poziţia faţǎ de puterea de la Moscova.