Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Multe necunoscute în privinţa jihadistului arestat la Paris

sid.jpg

Sid Ahmed Ghlam, presupusul terorist arestat la Paris
Sid Ahmed Ghlam, presupusul terorist arestat la Paris

Ancheta privindu-l pe studentul algerian, arestat duminică şi care ar fi plănuit să atace nişte biserici de lângă Paris continuă. Persistă însă mai multe necunoscute : ce sprijin extern, ce complici avea Sid Ahmed Ghlam ? De ce a ucis şi o tânără femeie în dimineaţa în care urma să comită atentatele jihadiste ? Care este adevăratul profil al suspectului având în vedere că mărturiile anturajului său sunt contradictorii ?

Având în vedere impresionantul arsenal găsit în maşina şi garsoniera studentului franco-algerian – mitraliere kalaşnikov, pistoale, muniţii, veste anti-glonţ, brasarde cu însemnele poliţiei, şamd – anchetatorii merg pe ipoteza că Sid Ahmed Ghlam avea complici, o eventuală reţea. Problema este că de când e arestat resepectivul tace sau face declaraţii “fanteziste”. Anchetatorii explorează o serie de piste diferite. Una ar fi un comanditar – eventual din Siria – care i-ar fi sugerat lui Ghlam să atace o biserică anume. O femeie din anturajul suspectului, convertită la islam, a fost reţinută de poliţie. Alţi doi presupuşi complici ar mai fi căutaţi, afirmă radioul RTL. Căutări ce ar fi legate de proprietarul maşinii în care se aflau armele lui Ghlam.

Tinând cont de aceşti indici, putem spune că anchetatorii s-au convins că teroristul jihadist nu este un lup singuratic. Spre deosebire de precedenţii recruţi al-Qaida sau ai Organizaţiei statului islamic, de această dată suspectul e student, fără cazier judiciar şi aparent neobişnuit cu armele cu foc – el s-a rănit singur cu arma sa alertând astfel salvarea şi poliţia care a putut dejuca planurile sale diabolice.

Intr-un lung interviu acordat radioului France Inter, Manuel Valls a reamintit că din ianuarie încoace, adică de la atacurile contra revistei satirice Charlie Hebdo şi a magazinului cuşer « 5 proiecte de atentate au fost dejucate » inclusiv cel de duminică contra unor biserici. Anturajul premierului a rectificat apoi declaraţia precizând că Valls se referea la perioada din iulie 2013 încoace. Orice ar fi « ameninţarea nu a fost niciodată atât de mare în istoria Franţei » a mai spus premierul francez. Apropos de implicarea francezilor în jihad, Valls spune că « aproape 1600 de francezi sau rezidenţi în Franţa » sunt recenzaţi de serviciile specializate pentru implicarea lor în filierele teroriste. O treime s-ar afla actualmente în Siria unde alţi circa o sută ar fi murit.

« Franţa nu este singura ţară de pe bătrânul continent confruntată cu terorismul jihadist. Intre 3 şi 5 mii de europeni s-ar afla în Siria şi în Irak » a mai spus şeful guvernului francez.

Màsuri derizorii în ceeace priveşte bisericile

După atacurile din trecut comise de alţii contra unor ţinte evreieşti sau contra unor simboluri considerate drept ostile musulmanilor, Sid Ahmed Ghlam se pregătea să comită atacuri contra unor biserici. Nu ar fi fost pentru prima dată că nişte lăcaşuri creştine ar fi fost atacate – un proiect contra catedralei din Strasbourg a fost dejucat în 2000 – dar contextul este particular acum. După revelaţiile privind proiectul de atentat de la Villejuif planul antiterorist Vigipirate va fi adaptat şi va include şi patrule în jurul bisericilor. « 178 de biserici catolice beneficiază de protecţie specifică » spunea Manuel Valls. O nimica toată faţă de cele 45 de mii de biserici câte numără Franţa. « Circa 20 de mii de poliţIşti, jandarmi şi militari sunt mobilizaţi în tot Hexagonul pentru a asigura protecţia diverselor lăcaşuri de cult » preciza de partea sa ministrul de interne. Intre timp, ca să nu cedeze fricii, o serie de preoţi au lansat un apel enoriaşilor ca să vină duminica viitoare să umple bisericile pentru a răspunde astfel teroriştilor.

 
Multe necunoscute în privinţa jihadistului arestat la Paris