
Special Paris
Ciberterorism : operatorii din Franţa împreună cu autorităţile adoptă o « platformă de bune practici »
bernard_cazeneuve.jpg

Iniţiativa de a dialoga cu mai marii internetului a fost declanţată de francezi în Silicon Valley cu ocazia deplasării acolo a preşedintelui François Hollande în luna februarie. Dialogul a plecat de la constatarea că apar tot mai multe situri care fac apologia terorismului. In căutarea unei « metode de acţiune comună », ministrul francez de interne i-a invitat acum pe principalii actori de pe internet la o discuţie deschisă. Google, Facebook, Microsoft, Apple şi Twitter ca şi Agenţia franceză a furnizorilor de acces şi servicii internet au răspuns pozitiv invitaţiei făcute de Bernard Cazeneuve. La finalul discuţiei s-a semnat o aşa-zisă « platformă de bune practici ». Aceasta prevede creearea unei « etichete comune » ce va permite retragerea mai rapidă de pe internet a conţinuturilor ilicite. Serviciile statului vor putea astfel ierarhiza şi organiza mai bine aceste cereri de retragere de pe Web în timp ce operatorii vor putea trata mai rapid respectivele cereri.
Până acum forţele de ordine franceze trebuiau să respecte o procedură scrisă în limba engleză – şi deci nu neapărat pe înţelesul tuturor – pentru a cere retragerea unui conţinut litigios de pe reţea. De azi încolo se vor instaura nişte formulare standard, completate parţial în franceză, lucru ce va simplifica evident munca respectivilor anchetatori.
Se prevede de asemenea în « platforma de bune practici » formarea mai bună a poliţiştilor şi jandarmilor în domeniul internetului şi creearea unui grup de contact permanent ministerul de interne-operatori. « Teroriştii nu îşi au locul pe Facebook » a declarat purtătorul de cuvânt al celebrei reţele de socializare afirmând că societatea sa sprijină « iniţiativa ministerului care va întări astfel cooperarea în combaterea terorismului ». De partea sa, ministrul a estimat că « dacă internetul este de două decenii o formidabilă revoluţie, puterea sa este adesea folosită şi de partizanii urii şi ai intoleranţei care promovează acţiunile violente ». « 90 la sută din cei care basculează în terorism o fac prin internet » spunea în urmă cu câteva sàptămâni Bernard Cazeneuve, o cifră discutabilă, criticabilă şi care nu a mai fost repetată de atunci. Chiar dacă ea părea usor exagerată, combaterea jihadismului on-line rămâne şi astăzi o temă de actualitate fierbinte.
Reamintim că din ordinul oficialilor francezi 5 situri internet jihadiste au fost blocate pentru prima dată în Franţa pe 16 martie. De atunci, altele au mai fost blocate fără să ni se precizeze însă câte. Cifra de peste 20 de situri pare a fi totuşi cea mai plauzibilă dintre cele evocate de presa franceză. De partea sa Twitter spune că în semestrul doi al anului trecut a răspuns favorabil la 43 la sută din cererile de blocaj venite de autorităţile franceze.
Pe lângă acest aspect care se referă mai degrabă la « curăţirea » internetului, participanţii la reuniunea de la ministerul de interne au abordat şi chestiunea promovării contra-discursului. Cum notează ziarul Libération, « autorităţile şi actorii internetului nu se mai prezintă astfel doar ca cenzori dar şi ca relee ale unor discursuri ce promovează toleranţa şi deradicalizarea tinerilor ».