Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festival: Naţionalul bucureştean recompensat cu aplauze nesfîrşite la Budapesta

646x404.jpg

Ion Caramitru în rolul lui Prospero
Credit foto: adevarul.ro

Teatrul Naţional din Bucureşti s-a aflat sîmbǎtǎ 25 aprilie în turneu la Budapesta, cu piesa "Furtuna" de William Shakespeare. Actorii Naţionalului bucureştean au jucat pe scena Teatrului Naţional  din capitala Ungariei şi au înregistrat un imens succes.

Fiind eu însumi invitat la Festivalul internaţional de teatru organizat de Teatrul Naţional din Budapesta am avut aceastǎ plǎcere de a savura nu numai spectacolul bucureştean, dar şi cǎlduroasa primire pe care i-a rezervat-o publicul maghiar. Aş spune cǎ la sfîrşit publicul nu-i mai lǎsa pe actorii români sǎ iasǎ din scenǎ, şi echipa de la Naţionalul bucureştean, cu Ion Caramitru în frunte, a fost chematǎ de multe ori la rampǎ. O bunǎ parte din public a rǎmas apoi în foaierul teatrului pentru o dicuţie cu directorul Naţionalului bucureştean, Ion Caramitru (care a jucat de altfel şi rolul principal, cel al lui Prospero, în spectacol), precum şi cu regizorul piesei, bulgarul Alexander Morfov. Sǎ ascultǎm însǎ o primǎ reacţie pe care am înregistrat-o imediat dupǎ ce s-a domolit "furtuna" de aplauze, cea a criticului George Banu.

- asculta George Banu

Imi este imposibil sǎ enumǎr aici toate numele actorilor români care s-au dezlǎnţuit într-un registru cînd burlesc, cînd poetic, cînd oniric în spectacolul imaginat de regizorul Alexander Morfov… Aş menţiona totuşi numele Crinei Semciuc în  rolul Mirandei şi cel al lui Mihai Cǎlin în rolul lui Caliban.

In ce-l priveşte pe Ion Caramitru, care a interpretat un Prospero avînd chipul lui Einstein, el este un artist capabil sǎ joace pe un numǎr infinit de corzi şi aluzii, de subtilitǎţi şi emoţii… Dar şi el mi s-a pǎrut emoţionat la sfîrşit de reacţia publicului, într-o ambianţǎ de bucurie culturalǎ devenitǎ o formǎ de complicitate.

- asculta Ion Caramitru

Teatrul Naţional "Ion Luca Caragiale" s-a aflat deci la Budapesta, la un festival de teatru prestigios, MITEM, unde au venit echipe din 13 ţǎri… Si aceasta în contextul Festivalului de primǎvarǎ de la Budapesta, unul dintre cele mai importante festivaluri ale artelor din Europa.

 

 

 

 
Asculta: George Banu si Ion Caramitru, reactii dupa spectacol la Budapesta