
Special Paris
Festival: Naţionalul bucureştean recompensat cu aplauze nesfîrşite la Budapesta
646x404.jpg

Fiind eu însumi invitat la Festivalul internaţional de teatru organizat de Teatrul Naţional din Budapesta am avut aceastǎ plǎcere de a savura nu numai spectacolul bucureştean, dar şi cǎlduroasa primire pe care i-a rezervat-o publicul maghiar. Aş spune cǎ la sfîrşit publicul nu-i mai lǎsa pe actorii români sǎ iasǎ din scenǎ, şi echipa de la Naţionalul bucureştean, cu Ion Caramitru în frunte, a fost chematǎ de multe ori la rampǎ. O bunǎ parte din public a rǎmas apoi în foaierul teatrului pentru o dicuţie cu directorul Naţionalului bucureştean, Ion Caramitru (care a jucat de altfel şi rolul principal, cel al lui Prospero, în spectacol), precum şi cu regizorul piesei, bulgarul Alexander Morfov. Sǎ ascultǎm însǎ o primǎ reacţie pe care am înregistrat-o imediat dupǎ ce s-a domolit "furtuna" de aplauze, cea a criticului George Banu.
- asculta George Banu
Imi este imposibil sǎ enumǎr aici toate numele actorilor români care s-au dezlǎnţuit într-un registru cînd burlesc, cînd poetic, cînd oniric în spectacolul imaginat de regizorul Alexander Morfov… Aş menţiona totuşi numele Crinei Semciuc în rolul Mirandei şi cel al lui Mihai Cǎlin în rolul lui Caliban.
In ce-l priveşte pe Ion Caramitru, care a interpretat un Prospero avînd chipul lui Einstein, el este un artist capabil sǎ joace pe un numǎr infinit de corzi şi aluzii, de subtilitǎţi şi emoţii… Dar şi el mi s-a pǎrut emoţionat la sfîrşit de reacţia publicului, într-o ambianţǎ de bucurie culturalǎ devenitǎ o formǎ de complicitate.
- asculta Ion Caramitru
Teatrul Naţional "Ion Luca Caragiale" s-a aflat deci la Budapesta, la un festival de teatru prestigios, MITEM, unde au venit echipe din 13 ţǎri… Si aceasta în contextul Festivalului de primǎvarǎ de la Budapesta, unul dintre cele mai importante festivaluri ale artelor din Europa.