Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vizitǎ istoricǎ a premierului japonez în Statele Unite

Statele Unite şi Japonia sunt într-o fazǎ de întǎrire a alinaţei lor pentru a contracara infuenţa tot mai mare a Chinei în Asia şi în zona Pacificului. Premierul japonez Shinzo Abe efectueazǎ o vizitǎ în Statele Unite consideratǎ ca un eveniment istoric. El va fi primul şef de guvern japonez care se va adresa, miercuri 29 aprilie, în faţa Congresului American.

Covor roşu, fast, dineu de stat la Casa Albǎ, discurs în faţa Congresului, turneu de o sǎptǎmînǎ pe teritoriul american: Shinzo Abe beneficiazǎ în Statele Unite de o primire rezervatǎ numai celor mai buni prieteni ai Americii. De cînd s-a instalat la Casa Albǎ, familia Obama nu i-a onorat, de exemplu, cu un dineu de stat decît pe liderii din şapte ţǎri: India, Mexic, China, Germania, Coreea de Sud, Marea Britanie şi Franţa.

Intr-un moment cînd China încearcǎ sǎ-şi impunǎ ea regulile de joc comerciale, şi chiar politice, în Asia şi chiar dincolo de spaţiul Asia-Pacific, Washington-ul construieşte un contra-scenariu. El include, printre altele, insituirea unei vaste zone de liber-schimb, un parteneriat trans-Pacific, la care sunt invitate sǎ participe 12 ţǎri dar nu şi China. Japonia, a treia economie mondialǎ, şi Statele Unite, prima economie mondialǎ, ar urma sǎ joace rolul primordial în acest ansamblu.

Intr-un moment cînd China investeşte sume fabuloase în apǎrare şi nu-şi ascunde intenţia de a deveni prima putere militarǎ a lumii, Statele Unite şi Japonia reflecteazǎ la schimbarea politicii militare nipone. Prin Constituţie, japonezii îşi interzic sǎ recurgǎ la rǎzboi în litigiile lor posibile cu alte ţǎri. Ceea ce nu i-a împiedicat însǎ sǎ construiascǎ un port-elicopter impresionant botezat Izumo. Este pentru prima datǎ de la al doilea rǎzboi mondial încoace cǎ japonezii construiesc o navǎ militarǎ atît de mare, care poate deveni de altfel în doi timpi şi trei mişcǎri şi port-avion. Cotidianul Le Monde vede în acest vas "simbolul reacţiei japoneze în faţa ameninţǎrii chineze". Cum lumea niponǎ este plinǎ de subtilitǎţi, iatǎ şi aceastǎ declaraţie a unui responsabil cu apǎrarea de la Tokyo: populaţia noastrǎ, spune el, este pacifistǎ, dar sprijinǎ în proporţie de 90 la sutǎ forţele armate.

Si Statele Unite sprijinǎ efortul militar al Japoniei, iar cele douǎ ţǎri au aprobat un nou program de cooperare militarǎ. Deseori s-a spus despre Japonia cǎ este un "gigant economic dar un pitic politic". Premierul Schinzo Abe, un naţionalist care şi el mînuieşte arta nuanţelor, este iniţiatorul unei politici intitulatǎ "pacifism activ". Cu siguranţǎ cǎ el vrea sǎ intre în istorie ca omul care a transformat Japonia într-un gigant politic, sau mǎcar pe mǎsura staturii sale economice.