Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul a fost declarat în familia Le Pen

le_pen.jpg

Jean-Marie Le Pen si fiica sa Marine Le Pen, actuala presedintà a Frontului national
Jean-Marie Le Pen si fiica sa Marine Le Pen, actuala presedintà a Frontului national
Sursa imaginii: 
Foto: Reuters/Robert Pratta

In urma unei reuniuni a biroului executiv al Frontului naţional – partidul extremei drepte franceze – Jean-Marie Le Pen, cofondatorul mişcării, a fost suspendat din calitatea de aderent. In următoarele luni se va decide de asemenea suprimarea titlului de « preşedinte de onoare al Frontului naţional » pe care-l poartă bătrânul Le Pen. Cu alte cuvinte acesta din urmă este pe cale să fie exlus definitiv din partid, lucru care, cum era de aşteptat, a provocat o reacţie violentă a lui Jean-Marie Le Pen. Acesta nu a ezitat să-şi atace fiica, actualmente lidera partidului.

« E o trădare ! Mi-e ruşine că preşedinta Frontului naţional îmi poartă numele şi îmi doresc ca Marine Le Pen să nu-l mai poarte. E dezonorant pentru mine să port acelaşi nume cu preşedinta Frontului naţional » spune Jean-Marie Le Pen într-o declaraţie demnă de un vodevil făcută colegilor noştri de la radioul Europe 1.

In continuarea atacului său, cofondatorul partidului extremist de dreapta afirmă că « o repudiază » pe fata sa şi consideră că ar fi « scandalos » ca ea să câştige prezidenţialele din 2017. « E puţin mai rea decât conservatorii şi socialiştii pentru că aceştia te combat din faţă ori aici am fost atacat pe la spate » mai spune Jean-Marie Le Pen. Potrivit unui recent sondaj de opinie, Marine Le Pen ar ajunge în fruntea primului tur al prezidenţialelor dacă acestea ar avea loc acum. Marine Le Pen chiar ar câştiga la turul doi dacà l-ar avea drept adversar în finală pe actualul şef de stat, socialistul François Hollande.

Reacţia virulentă a lui Jean-Marie Le Pen a plecat de la decizia luată luni seara de biroul executiv al partidului de a-l suspenda din mişcare pe bătrânul patriarh. O decizie luatà după ce Le Pen tatăl a repetat recent într-un interviu : « camerele de gazare naziste sunt un detaliu al Istoriei », declaraţie pentru care fusese déjà condamnat de justiţie în trecut Lansată într-o aşa-zisă campanie de dediabolizare a partidului, Marine Le Pen caută de când a preluat preşedintia Frontului naţional acum 4 ani să-i îndepărteze pe simpatizanţii neonazişti şi pe anti-republicanii din mişcare. O linie politică ce i-a permis în ultimii doi-trei ani să înregistreze o serie de succese electorale care-i permit să spere la o posibilă victorie la alegerile prezidenţiale de peste doi ani de zile.

Reacţii politice la acest război intern de la Frontul naţional

Florian Philippot, vice-preşedintele Frontului naţional şi unul dintre cei care au orchestrat suspendarea bătrânului Le Pen, se declară « convins că militanţii şi simpatizanţii partidului sunt sătui de provocările permamente ale lui Jean-Marie Le Pen ». Numărul doi al partidului extremist mai spune la microfonul RFI« Marine Le Pen nu este într-o optică de vânătoare de vrăjitoare. Ea a acţionat dimpotrivă ca un adevărat lider de politic, ba chiar ca un şef de stat ».

Christian Estrosi, fost ministru UMP, a deplâns « obscenitatea acestei scene familiale » şi e de părere că « Marine Le Pen e fără îndoială şi mai rea decât tatăl ei ». Intre timp, fostul premier conservator François Fillon speră ca criza de la Frontul naţional « să le deschidă ochii francezilor care s-au lăsat atraşi de programul dezastros al micii antreprize familiale » care este în opinia sa mişcarea extremistă.

 
Războiul a fost declarat în familia Le Pen