Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manifest al femeilor jurnaliste contra manierelor sexiste ale politicienilor

libe.png

Tribuna contra sexismului semnatà de 40 de jurnaliste si publicatà în cotidianul Libération
Tribuna contra sexismului semnatà de 40 de jurnaliste si publicatà în cotidianul Libération

Remarci sexiste, mâini care pipăie sau invitaţii insistente la cine : anumiţi oameni politici francezi dau dovadă de un « paternalism lubric » faţă de femeile jurnaliste. Pentru a denunţa aceste practici, 40 dintre consoartele noastre semnează un manifest în paginile ziarului Libération. O tribună inedită care a provocat numeroase reacţii.

Textul din Libération este semnat de nume celebre din presa franceză – presa scrisă, televiziune sau radio. Colege de la radioul France Inter, de la cotidianul Le Monde, de la agenţia France Presse, de la revista Paris Match sau de la secţia francezà RFI apar în lista semnatarelor. Jurnalistele denunţă fără pudoare practicile sexiste ale clasei politice franceze. Aflăm astfel că « pe sàlile parlamentului unii aleşi nu ezită să le apostrofeze cu « Aţi ieşit la agăţat fetelor ? » pe cele care în fapt nu aşteaptă decât să-şi facă meseria. Alţi deputati chiar le mângâie pe cap pe jurnaliste sau le fac complimente despre fustele pe care le poartă. La fel şi decolteurile sunt preferate puloverelor pe gât şi lucrurile se spun pe faţă. Responsabili de partide insistă să te vadă în afara orelor de serviciu şi mai degrabă sâmbătă seara la o cină. In fine, între cei patru pereţi ai biroului unui ales, avansurile respectivului nu vor înceta decât sub ameninţarea unui telefon la poliţie », mai putem citi în manifestul celor 40.

Tot din acest text inedit aflăm că diverşi consilieri ministeriali sau chiar miniştrii nu se feresc să spună « Ce bine v-ar sta fără nimic sub aceste haine ! » sau la întoarcerea din vacanţă : « Chiar sunteţi bronzată peste tot ? ». Un amic al preşedintelui este şi el citat când spunând că « jurnalistele sunt cu atât mai interesante cu cât au sânii mai mari ».

« Nici naive nici caricaturale, ştim că meseria noastră implică construirea unei proximităţi şi a unei relaţii de încredere cu sursele noastre. Din păcate suntem nevoite să constatàm că nu o facem la fel precum confraţii noştri masculini. Suntem obligate să facem faţă constrângerilor sexismului ambiant şi de aceea căutăm să stăm cât mai rar în tête-à-tête cu politicienii, ne îmbrăcăm cât mai anodin posibil şi suntem vigilente în permanenţă pentru a păstra distanţa bună între jurnalist şi interlocutor. Am crezut că afacerea DSK a modificat practicile maciste. Ori nu-i aşa, chiar dacă aceste manifestări paternaliste lubrice nu au loc în fiecare zi. Oamenii care le practicà încă vin însă din toate partidele politice şi navighează la toatele nivelele puterii. Nu au însă dreptul la impunitate şi de aceea le denunţăm aici practicile » mai scriu semntarele textului din Libération. Un manifest care se termină cu constatarea că « atâta vreme cât clasa politică va fi dominată de bărbaţi heterosexuali mai degrabă sexagenari, nimic nu se va schimba ».

De cum a fost publicat manifestul, el a fost salutat … mai ales însă de femeile care fac politică. Doar doi responsabili politici bărbaţi – printre care preşedintele parlamentului, socialistul Claude Bartolone – şi-au exprimat solidaritatea cu textul jurnalistelor estimând că « combaterea sexismului e o luptă zilnică ».

 
Manifest al femeilor jurnaliste contra manierelor sexiste ale politicienilor