Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


« Hip-hop, din Bronx până la primăverile arabe », expoziţia-eveniment de la Paris

La Institutul Lumii Arabe din Paris s-a deschis o expoziţie-eveniment intitulată « Hip-Hop, din Bronx până la primăverile arabe ». Ambiţia acestei manifestări puse sub direcţia artistică a unui celebru raper francez, este de a reaminti istoria acestei culturi, de la naşterea sa în SUA în vara anului 1973 şi până la apariţia ei pe străzile revoluţiilor arabe. Muzică aşadar dar şi dans, graffiti, pictură şi un stil vestimentar.

Melodia “Rapper’s Delight” a grupului Sugerhill Gang, lansată în 1979, a fost prima melodie de rap intrată în topul 40 al celebrei reviste Billboard. Muzica rap, parte a culturii hip-hop, apărea în lumina reflectoarelor după mai bine de 6 ani de underground. Expoziţia de la Institutul Lumii Arabe din Paris încearcă – şi reuşeşte cu brio - tocmai să descrie istoria acestei culturi, apărute în 1973 în cartierul Bronx din New York şi ajunsă de curând până pe străzile oraşelor unde aveau loc aşa-zisele primăveri arabe. « Cultura hip-hop şi muzica rap au trezit conştiinţele unui tineret care-şi căuta demnitatea şi libertatea. In momentul în care presa arată lumea arabă de o manieră negativă, am dorit să dăm o notă pozitivă şi să arătăm creativitatea lumii arabe şi în particular a tineretului de acolo » afirmă curatoarea  Aurélie Clemente-Ruiz.

« Dintr-un fenomen underground, rapul a devenit un puternic mod de expresie pe scenele culturale din lumea întreagă. De la luptele afro-americane, trecând prin cartierele populare franceze ale anilor ‘80 şi terminând pe străzile arabe, hip-hopul simbolizează istoria unei revoluţii culturale şi estetice ieşite din comun » mai spun organizatorii expoziţiei.

On expoziţie împânzită de opere plastice, de obiecte, de haine pictate, de documente de arhivă, de discuri de epocă şi bineînţeles de o bandă sonoră special concepută pentru eveniment. Totul a fost orchestrat de Akhenaton, creatorul grupului francez de rap IAM şi unul dintre « părinţii » rapului hexagonal. "Este o cultură foarte accesibilă şi e o cultură de actor ; cu alte cuvinte când faci hip-hop, faci ceva concret – cu un simplu creion şi o foaie de hârtie sau pe o bucăţică de trotuar pe care să poţi dansa sau pe o bucată de zid cu nişte culori – mulţi au reuşit să se exprime astfel. In Franţa însă adesea lumea se interesează mai ales de partea revendicativă şi angajată a acestei culturi, nu şi de partea recreativă a rapului şi asta este din păcate imaginea caricaturală pe care o mai au mulţi francezi despre hip-hop » spune Akhenaton.

După ce mergi prin primele săli în care este trecută în revistă istoria americană şi franceză a mişcării artistice, ajungi într-o încăpere în care artişti de graffiti desenează în faţa ta, totul pe o muzică de rap arabă. Puţin mai departe, într-o altă uriaşă sală surmontată de un pupitru cu butoane, mixere şi ecrane uriaşe îl iniţiazà pe neofit în arta mixajului. Ultima sală a expoziţiei despre hip-hop prezintă picturi - graffiti sau taguri cum se spune în limbajul « străzii » - semnate de artişti celebrii, unele realizate chiar special pentru expoziţie pe pereţii muzeului. Dealtfel de-a lungul manifestării, pe un perete experior Institutului Lumii arabe este instalat un aşa-zis « zid pentru expresia liberă » pe care fiecare viztator se poate « antrena » sau « exprima ».

In încheiere să precizăm că potrivit unui foarte recent studiu apărut în revista Royal Society Open Science, “dintre toate stilurile muzicale ale ultimilor 50 de ani, niciunul nu a bulversat lumea muzicii precum hip-hopul. Rapul a fost cel mai marcant eveniment din peisajul muzical american” spun autorii care a studiat prin algoritmi şi grafice evoluţia acestui stil muzical. N-o să-i contrazicà nici Dr. Dre nici Snoop Doggy Dog.

Hip-hop, expozitia-eveniment de la Institutul Lumii Arabe din Paris

Instalatie artisticà din radio-casetofoane
Instalatie artisticà din radio-casetofoane
 
« Hip-Hop, din Bronx până la primăverile arabe », expoziţia-eveniment de la Paris