Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


John Kerry pentru prima datǎ în Rusia de la izbucnirea crizei ucrainene

2014-04-17t083933z_1073670616_gm1ea4h19t901_rtrmadp_3_ukraine-crisis-geneva_0.jpg

John Kerry si omologul sau rus Serghei Lavrov
Sursa imaginii: 
Credit foto: rfi.fr

Seful diplomaţiei americane, John Kerry, se întîlneşte în seara aceasta la Soci cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta în special despre programul nuclear iranian, despre Siria şi despre Ucraina. Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia se aflǎ într-o perioadǎ de crizǎ fǎrǎ precedent de la sfîrşitul rǎzboiului rece, iar subiectele pe ordinea de zi sunt departe de a crea unanimitate de pǎreri.

Trimisul special la Soci al Agenţiei France Presse afirmǎ într-o corespondenţǎ cǎ în ultimul timp au apǎrut cîteva "semne timide legate de o posibilǎ destindere între Rusia şi Statele Unite". Acesta îl mai citeazǎ pe purtǎtorul de cuvînt al Kremlinului care spune cǎ vizita lui John Kerry în Rusia este un semn "foarte pozitiv". Si este adevǎrat cǎ de la începutul crizei din Ucraina nici un înalt demnitar american nu a pus piciorul în Rusia. Washingtonul le-a lǎsat liderilor europeni sarcina de a face naveta diplomaticǎ între Moscova şi alte capitale ale bǎtrînului continent pentru a dezamorsa criza ucraineanǎ.

Vizita lui Kerry intervine într-un moment cînd acordul de încetare a focului din estul Ucrainei nu numai cǎ nu este respectat, dar Rusia i-a pregǎtit masiv pe separatişti pentru lansarea unor eventuale noi atacuri. Este adevǎrat însǎ cǎ şi americanii sunt prezenţi la Kiev şi pregǎtesc forţele ucrainene. Sǎ fi venit oare momentul, pentru ambele mari puteri, sǎ înţeleagǎ faptul cǎ nici una dintre ele nu are de cîştigat de pe urma agravǎrii conflictului.

Americanii au putut constata cǎ Putin rǎmîne popular în ţara sa, în ciuda faptului cǎ sancţiunile economice au avut efecte dureroase asupra populaţiei. Iar faptul cǎ unii opozanţi denunţǎ, într-un raport publicat chiar în ziua sosirii lui John Kerry la Soci, ingerinţele ruşilor în Ucraina, nu schimbǎ cu nimic lucrurile. Vladimir Putin nu este de loc ameninţat pe plan intern, iar pe plan internaţional, inclusiv în Europa, are chiar mulţi simpatizanţi.

Este cazul cu o parte a drepeti franceze care repetǎ de multǎ vreme cǎ Rusia nu trebuie umilitǎ. Intr-un articol pulblicat în Le Figaro, analistul Renaud Girard atrage atenţia asupra unei imagini: la marea defilare militarǎ organizatǎ la Moscova pe data de 9 mai, marcînd trecerea a 70 de ani de la victoria împotriva nazismului, Vladimir Putin l-a avut în dreapta sa pe preşedintele chinez Xi Jinping. "Din aceastǎ lentǎ derivǎ a Rusiei cǎtre Asia nu se vede prea bine unde s-ar regǎsit interesele strategice ale Franţei", noteazǎ comentatorul francez, care îi reproşeazǎ de fapt lui François Hollande cǎ nu s-a dus şi el la Moscova cu aceastǎ ocazie.

Occidentalii, mai scrie Renaud Girard, ar trebui sǎ fie mai prudenţi în a da lecţii, pentru cǎ nu întotdeauna au avut o viziune clarǎ. Un exemplu negativ în acest sens este Kosovo, unde, mai precizeazǎ tot analistul francez Occidentul a intervenit pentru a-i ajuta pe separatiştii albanezi iar acum statul Kosovo est un cuib "mafiot". In plus, din Kosovo au fost alungate minoritǎţile iar foştii separatişti încearcǎ sǎ destabilizeze în prezent Macedonia.

Nu este pentru prima datǎ cǎ în presa francezǎ sunt furnizate astfel de argumente. Ele sunt destinate sǎ convingǎ opinia publicǎ europeanǎ cǎ Putin trebuie menajat, cǎ argumentele sale meritǎ ascultate, chiar dacǎ a blocat în ţara sa evoluţia spre democraţie şi spre statul de drept. Un mod de a spune cǎ de fapt ruşii se acomodeazǎ mai uşor cu lipsa de libertate decît cu gîndul cǎ ar putea pierde un anumit rol hegemonic adoptat de-a lungul istoriei.