Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festival Cannes: regizoarele şi actriţele cu prioritate în lumina reflectoarelor

2015-05-13t170906z_19450885_lr2eb5d1bmvnl_rtrmadp_3_filmfestival-cannes_0.jpg

Deschidere Festival Cannes 2015
Sursa imaginii: 
Credit foto: rfi.fr

Festivalul internaţional al filmului de la Cannes a intrat în frenezia sa obişnuitǎ dupǎ ceremonia de deschidere de miercuri searǎ, marcatǎ în mod special de un omagiu adus actriţelor şi regizoarelor. Primul film prezentat în festival, înafara concursului, aparţine de altfel unei regizoare franceze şi este salutat deja de criticǎ.

Actorului şi cîntǎreţului francez Lambert Willson i-a revenit misiunea de a fi maestrul de ceremonii al acestei a 68-a ediţii a marelui festival de la Cannes. El i-a prezentat şi pe membrii juriului, în frunte cu fraţii Coen, şi tot el a spus aceste cuvinte: "Femeia, actriţa, este simbolul iubirii pe care s-a construit întreaga a 7-a artǎ".

Tot femeile au deschis balul urcînd, pe tradiţionalul covor roşu, treptele palatului de la Cannes care gǎzduieşte aceste ceremonii. Isabella Rossellini, Julianne Moore, Naomi Watts, Emmanuelle Devos, Guillaume Gallienne, Emmanuelle Béart au fost primele staruri aplaudate de anonimi şi fotografiate copios.

Si tot o femeie, actriţa americanǎ Julianne Moore, a declarat deschisǎ aceastǎ nouǎ ediţie a marelui maraton cinematografic de pe Coasta de Azur.

O ediţie care a început cu dreptul, dacǎ este sǎ ne luǎm dupǎ primele reacţii la filmul francez "La tête haute" (Cu fruntea sus), prezentat miercuri searǎ. El este realizat de regizoarea Emmanuelle Bercot cu Catherine Deneuve într-unul din rolurile principale. Mai precis, Catherine Deneuve interpreteazǎ rolul unei judecǎtoare de minori confruntatǎ cu un copil dificil, în oraşul Dunqueque, cetate portuarǎ în nordul Franţei.

Aflatǎ şi ea la Cannes, ministra justiţiei, Christian Taubira, a salutat ieşirea pe ecrane a acestui film. "Cînd un copil riscǎ sǎ devinǎ un delicvent este de datoria noastrǎ sǎ fim alǎturi de el pentru a-l ajuta. Este ceea ce aratǎ acest film care reprezintǎ un veritabil cadou social" a mai spus ministra justiţiei.

Si pentru cǎ tot li se oferǎ oferǎ femeilor, parcǎ mai mult decît de obicei, spaţiu madiatic pentru a se exprima la Cannes, iatǎ şi aceastǎ reflecţie a actriţei Charlize Theron, eroina noului "Mad Max". "Probema cu femeile în lumea celei de-a şaptea arte este dublul complex al Sfintei Fecioare şi al prostituatei. Femeile sunt reprezentate fie ca nişte mame model, fie ca nişte prostituate model, dar niciodatǎ în ambele feluri în acelaşi timp". 

Accentul pus pe imaginea femeii în acest început de festival de la Cannes are, fǎrǎ îndoialǎ, o legǎturǎ cu actualitatea politicǎ internaţionalǎ. Intr-un moment cînd islamul radical este în ofensivǎ, în primul rînd împotriva femeii pe care o doreşte supusǎ şi controlatǎ total, lumea filmului proiecteazǎ în prim plan o altǎ imagine, aceea a unei femei libere şi emancipate. Este ceea ce a subliniat Lambert Wilson: "Femeia pe care noi o prezentǎm în lumina filmului contemporan este total opusǎ celei pe pe care unii o ţin în umbrǎ, redusǎ la tǎcere, violentatǎ şi vîndutǎ". Un ecou evident la persecuţiile declanşate împotriva femeilor atît de Organizaţia statul islamic cît şi de secta Boko Haram.