
Special Paris
Insurecţia ţiganilor de la Auschwitz din 1944 serbată cu fast la Saint-Denis
insurectia_tiganilor.jpg

Veselie mare în piaţa din faţa catedralei de la Saint-Denis. Lăcaşul sfânt în care sunt îngropaţi mai toţi regii Franţei a fost timp de două zile scena unei sărbători mai speciale, aceea a « insurecţiei ţiganilor ». Despre ce este vorba ne spune Saimir Mile, preşedintele asociaţiei La Voix des Roms, Vocea romilor, la iniţiativa acestei zile comemorative : « E a treia ediţie a sărbătorii insurecţiei ţiganilor ; o facem aici la bazilica de la Saint-Denis pentru că în locul acesta au venit primii romi în Franţa în 1427 ! E deci un loc simbolic pentru noi, la fel ca şi data de 16 mai 1944, data la care în lagărul de la Birkenau a avut loc insurecţia ţiganilor. Naziştii au dorit atunci să lichideze o serie de familii de ţigani dar familiille au rezistat si SS s-au retras. Ideea ţiganilor era ca revolta lor să se extindă apoi la întregul lagăr de exterminare. Dintre cei care au participat la acel act de rezistenţă mai există astăzi doi supravieţuitori » mai precizează Saimir Mile.
După insurecţia din 16 mai 1944, ţiganii de la Auschwitz au avut puţin răgaz ca să respire. In august al aceluiaş an trei mii de romi au fost exterminaţi de nazişti. Vocea romilor consideră însă că această zi de 16 mai trebuie să rămână un simbol al rezistenţei, să devină chiar un soi de « Romani résistance day » celebrată în toată Europa.
Muzică deci – jazz dar şi rap sau manele - dar şi bâlci, manej cu poney pentru copii, teatru, dansuri tradiţionale, mese rotunde, în particular despre genocidul ţiganilor – unul dintre ultimii supravieţuitori francezi ai acestuia era prezent la Saint-Denis - şi evident discursurile politice sau revendicative au marcat evenimentul. Un eveniment la care am vàzut si o serie de persoanlitàti din lumea romilor români din Franta – Liliana Hristache şi acordeonistul Roberto din Brasov nu sunt decât două nume pe care le cităm.
Pe gardul catedralei milenare de la Saint-Denis erau afişate şi o serie de fotografii ale expoziţiei « Wall Free Europe », imagini cu o serie de ziduri fizice ridicate contra romilor în multe locuri din Europa.
In ciuda discriminărilor cu care sunt încă confruntaţi în zilele noastre – sau tocmai de aceea – romii au transformat această zi de comemorare într-o parodie de insurecţie, într-un mare manifest politico-cultural contra rasismului care în mod evident i-a cucerit pe sutele de spectatori reuniţi timp de două zile în faţa bazilicii de la Saint-Denis.