Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Irak: Ramadi, o nouǎ bǎtǎlie pentru oprirea jihadiştilor nu departe de Bagdad

In Irak, Organizaţia statul islamic se aflǎ la o sutǎ de kilometri de Bagdad şi a ocupat duminicǎ 17 mai oraşul Ramadi. Bagdadul pregǎteşte o contra-ofensivǎ mobilizînd miliţiile şiite. Neliniştitor rǎmîne însǎ faptul cǎ jihadiştii suniţi sunt capabili de noi ofensive în ciuda raidurilor aeriene declanşate împotriva lor de americani încǎ din vara anului trecut.

Ramadi este cea de-a treia capitalǎ provincialǎ care cade în mîna Organizaţiei statul islamic, în ciuda celor peste 3000 de raiduri aeriene efectuate împotriva sa de coaliţia condusǎ de americani în Irak. Din nou, Washington-ul a putut constata cum, în faţa unor atacuri lansate de jihadiştii suniţi, forţele Bagdadului cedeazǎ repede, abandonînd în mîna inamicului echipamente, arme şi maşini, dintre care majoritatea furnizate chiar de americani.

Ceea ce s-a întîmplat la Ramadi duminicǎ 17 mai este de fapt o nouǎ consecinţǎ a greşelii monumentale pe care au fǎcut-o americanii cînd au dizolvat armata lui Sadam Hussein. Întregul corp de ofiţeri al fostului dictator de la Bagdad era format din suniţi. Intre timp, aceşti oameni care erau adevǎraţi profesionişti, iar unii fǎcuserǎ rǎzboiul cu Iranul, şi-au oferit serviciile jihadiştilor. Nu întotdeauna din motive ideologice, uneori poate şi pentru bani, dar cu siguranţǎ cǎ în mod sistematic din motive de revanşǎ.

Observatorii avizaţi spun cǎ în prezent Irakul nici nu mai are armatǎ, în ciuda eforturilor enorme fǎcute de americani de a reconstitui o forţǎ militarǎ demnǎ de acest nume care sǎ serveascǎ puterea de la Bagdad. Miliardele de dolari s-au pierdut în prǎpastia care s-a lǎrgit între comunitatea sunitǎ şi comunitatea şiitǎ. Si chiar acum, trupele care sunt trimise la asalt pentru recucerirea oraşului Ramadi sunt formate din şiiţi, dintre care unii trimişi din Iran. Tot şiiţii s-au aflat în prima linie în contextul bǎtǎliei pentru Tikrit, recuceritǎ cu o lunǎ în urmǎ de sub controlul Organizaţiei statul islamic.

Pentru americani recentele ofensive ale jihadiştilor, nu doar la Ramadi ci şi în zona oraşului Palmyra din Siria, pun în luminǎ un fapt, şi anume cǎ fǎrǎ oameni pe teren eforturile aeriene sunt limitate. Pe de altǎ parte, ori de cît ori jihadiştii iau controlul unei regiuni locuitǎ în marea ei majoritate de suniţi, aceştia se acomodeazǎ de fapt cu noii stǎpîni. Este cazul şi la Ramadi, veritabil bastion sunit.

Un specialist care acordǎ un interviu Agenţiei France Presse considerǎ cǎ jihadiştii suniţi, în ciuda faptului cǎ Washington-ul îi considerǎ în defensivǎ, rǎmîn fideli unei strategii precise: aceea de a se extinde şi de a rǎmîne în locurile în care se extind. Rǎzboiul împotriva Organizaţiei statul islamic continuǎ deci, iar Washington-ul recunoaşte în prezent nu numai cǎ el va fi lung, dar şi faptul cǎ va fi marcat în continuare de noi reversuri şi de noi ofensive.