Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Caricaturistul Luz anunţǎ plecarea sa de la publicaţia umoristicǎ "Charlie Hebdo"

7736511-11975442.jpg

Caricaturistul Luz, în centrul imaginii
Image source: 
credit foto: pressafrik.com

Intr-un interviu acordat cotidianului Libération, Luz, caricaturistul cel mai celebru al publicaţiei Charlie Hebdo, anunţǎ cǎ din toamnǎ va pǎrǎsi redacţia. "Plec pentru cǎ îmi este din ce în ce mai greu sǎ lucrez pe subiecte de actualitate", a precizat el.

Luz este omul care a gǎsit tonul just şi ideea de desen cea mai protrivitǎ pentru prima ediţie a publicaţiei Charlie Habdo scoasǎ dupǎ atentatul de pe 7 ianuarie, cînd cinci dintre colegii sǎi au fost ucişi. Pe prima paginǎ a acelui prim numǎr istoric putea fi vǎzut profetul Mahomed cu o lacrimǎ la ochi, ţinînd în mînǎ un carton cu textul "Je suis Charlie", şi cu urmǎtorul comentariu deasupra: "Totul este iertat".

Multǎ lume se întreabǎ, cum e şi normal, de ce pleacǎ Luz de la Charlie Hebdo, într-un moment cînd, datoritǎ unor vînzǎri masive şi a unor enorme donaţii, publicaţia nu mai este în situaţie de faliment, cum era cazul înainte de atentat. Sǎ-i fie oare fricǎ lui Luz întrucît figureaza pe lista neagrǎ a fanaticilor? Sǎ vrea sǎ-şi trǎiascǎ viaţa în condiţii de stress mai redus, fǎrǎ presiunea actualitǎţii? Sǎ fie legatǎ plecarea sa de anumite tensiuni care au apǎrut în redacţie?

Nu vom şti de fapt adevǎrul, deşi Luz spune cǎ motivele sale sunt personale. Ceea ce nu înseamnǎ cǎ el intenţioneazǎ sǎ rǎmînǎ inactiv. Astǎzi îi apare în librǎrii un album de benzi desenate intitulat "Catharsis", un fel de jurnal de bord pe marginea atentatelor şi a lunilor care au urmat. Poate cǎ în aceste desene se ascund adevǎratele motivaţii ale retregerii sale din redacţie, pentru cǎ ele evocǎ în ele multe sentimete contradictorii, de exemplu teama şi sentimenatul cǎ artiştii militanţi au fost abandonaţi, dar şi dorinţa de a continua sǎ denunţe fanatismul.

In interviul sǎu Luz mai spune ceva interesant: "mi-e fricǎ sǎ nu încep sǎ mǎ repet, sǎ semnez desene proaste". La sfîrşitul lunii aprilie Luz anunţase deja cǎ nu-l va mai desena pe profetul Mahomed, cǎ acest subiect nu-l mai intereseazǎ. In interviul sǎ din Libération Luz mai spune: "de fapt noi nu am fost niciodatǎ nişte eroi, n-am vrut acest lucru". Si tot el adaugǎ: "Nu voi mai fi la Charlie Hebdo, dar voi fi întotdeauna Charlie".