Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Politica de vecinǎtate a Uniunii Europene frînatǎ de axa Rusia-China

otan_1_0.jpg

Soldat al armatei letone arborînd drapelul Aliantei Atlantice
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa, comentatorii sunt de pǎrere cǎ în prezent Uniunea Europeanǎ va fi mai prudentǎ cu "deschiderea" sa spre est. Aflatǎ în prima linia a dialogului european cu Rusia, pentru soluţionarea paşnicǎ a crizei din Ucraina, Franţa considerǎ cǎ summit-ul de la Riga nu trebuie în nici un caz sǎ fie unul "al confruntǎrii" cu Rusia. In paralel, însǎ, alţi specialişti în geopoliticǎ sunt de pǎrere cǎ Rusia formeazǎ împreunǎ cu China o alianţǎ care va intra frontal în conflict cu modelul economic occidental precum şi cu lumea democraticǎ.

"Politica de vecinǎtate a Uniunii Europene nu trebuie conceputǎ în opoziţie cu Moscova". Iatǎ o frazǎ cheie pronunţatǎ de şeful statului francez care spune multe despre starea de spirit care va domina la reuniunea de la Riga. "Ruşii nu trebuie provocaţi" – acesta va fi cuvîntul de ordine european în capitala Letoniei, scrie cotidianul Le Le Monde. Acelaşi ziar, întotdeauna apreciat pentru analizele sale echilibrate, mai aratǎ cǎ aceast "summit" va fi unul "minimalist, în care simbolurile vor prima în raport cu conţinutul".

Comentatorii francezi mai dau de înţeles cǎ Parisul nu este de acord cu unele "ardori" exprimate de ţǎrile scandinave, de Polonia şi de ţǎrile baltice, aflate în avangarda contestaţiei în raport cu Putin. De fapt, intervenţia rusǎ în Ucraina a frînat considerabil elanul Uniunii Europene de "exportare" în fostele republici sovietice a normelor occidentale şi a modelului bazat pe democraţie şi stat de drept.

Putin nu trebuie iritat, aşa spun acum europenii, cu atît mai mult cu cît, de la începutul conflictului din Ucraina şi a noii faze de rǎzboi rece dintre ruşi şi lumea democraticǎ el nu a dat cu nici un pas înapoi. Cei care ştiu sǎ interpreteze limbajul gesticulaţiei militare, vǎd, de exemplu, o ameninţare clarǎ în modul în care a fost conceputǎ defilarea militarǎ de pe 9 mai de la Moscova. În timp ce Alianţa Atlanticǎ pune accentul în prezent pe subtilitǎţi tehnologice precum dronele sau rǎzboiul informatic, ruşii au defilat cu noul tanc de tip T-14 şi cu alte echipamente concepute de fapt pentru conflicte terestre şi intervenţii rapide în Europa.

Intr-un articol publicat în revista l’Express, analistul Christian Makarian evocǎ noua dimensiune strategicǎ a Moscovei fondatǎ pe "contestarea frontalǎ a modelului european şi american". Citez din articol: "Axa Moscova-Beijing se întǎreşte continuu. China a invitat Rusia sǎ se alǎture marii parade militare din septembrie de la Beijing, şi cele douǎ ţǎri participǎ la manevre navale comune în Mediterana".

Concluzia lui Christian Makarian este cǎ Rusia, mare putere militarǎ dar fragilǎ din punct de vedere economic, se completeazǎ de minune cu China, putere militarǎ în formare dar devenitǎ a doua economie a lumii. Impreunǎ, cei doi giganţi vor sǎ creeze un pol de atractivitate pentru alte ţǎri emergente care nu se recunosc sau rǎmîn reticiente faţǎ de modelul occidental.

Iatǎ deci contextul mai larg în care Uniunea Europeanǎ discutǎ cu cele şase foste republici sovietice, fiind pusǎ în faţa unei probleme extrem de complicatǎ. Ea poate fi rezumatǎ astfel: cum sǎ-şi extindǎ Uniunea Europeanǎ influenţa în estul continentului fǎrǎ a stîrni şi mai mult animozitatea Moscovei?