Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa şi Uniunea Europeanǎ: iniţiative pentru deblocarea procesului de pace în Orientul Apropiat

2014-11-08t173637z_1779441334_gm1eab904an01_rtrmadp_3_mideast-palestinians-eu_0.jpg

Federica Mogherini la o dicutie cu seful Autoritatii palesiniene, Mahmud Abbas
Image source: 
credit foto: rfi.fr

"Europa doreşte sǎ joace un rol mai activ în cǎutarea unei soluţii de pace durabile în Orientul Apropiat". Este o declaraţie fǎcutǎ de reprezentantul diplomaţiei europene, Federica Mogherini, aflatǎ într-o vizitǎ de douǎ zile în regiune, vizitǎ care a început miercuri 20 mai. In paralel, şi Franţa are o iniţaitivǎ, care ar urma sǎ fie prezentatǎ Consilului de Securitate al Naţiunilor Unite.

Aceastǎ vizitǎ este una de rutinǎ, de sondare a intenţiilor pe care le au noul guvern israelian şi liderii palestinieni. Nu este aşteaptat deci nici un rezultat concret. Doamna Mogherini va urma sǎ-i informeze sǎptǎmîna viitoare pe şefii diplomaţiei europene, care se vor întîlni la Bruxelles, de discuţiile avute cu premierul israelian Benjamin Netaniahu, precum şi cu liderii palestinienilor din Gaza şi din Cisiordania. Uniunea Europeanǎ încearcǎ sǎ reia contactele în regiune într-un moment de totalǎ blocare a procesului de pace, cu atît mult cu cît rareori Israelul a avut un guvern situat mai la dreapta.

Una din mǎsurile acestuia a provocat de altfel o vie emoţie şi un val de proteste: palestinienilor care lucreazǎ în  Israel, în numǎr de 92 000, li s-a interzis, într-o primǎ fazǎ, sǎ se întoarcǎ în Cisiordania cu aceleaşi autobuze în care cǎlǎtoresc israelienii. Benjamin Netaniahu a anulat însǎ mǎsura chiar în ziua cînd urma sǎ intre în vigoare, miercuri 20 mai, adicǎ şi ziua sosirii doamnei Mogherini în Israel.

In ce priveşte iniţiativa francezǎ, ea poartǎ semnǎtura ministrului de externe Laurent Fabius. Acesta doreşte ca sǎ înainteze spre aprobare,  Consilul de Securitate ONU, o rezoluţie în virtutea cǎreia Israelului şi palestinenilor li se va impune un termen de 18 luni pentru a ajunge la o pace negociatǎ. Parisul pledeazǎ dintotdeauna pentru scenariul "douǎ state pentru douǎ popoare".

Un astfel de cadru constrîngǎtor ar putea relansa negocierile, considerǎ Parisul, iar în cazul în care nu se va ajunge la nici un rezultat, Franţa ar urma sǎ recunoascǎ statul palestinian. Iniţiativa francezǎ este motivatǎ şi de faptul cǎ "procesul de pace" din regiune tinde de fapt sǎ se eternizeze, prin faptul cǎ este blocat. Orice strategie deci pentru scoaterea sa din starea de "îngheţ" poate fi salutarǎ.