Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris: reuniune internaţionalǎ pe tema Siriei şi a Irakului

La Paris va avea loc pe 2 iunie o reuniune internaţionalǎ consacratǎ situaţiei din Siria şi din Irak, cu participarea şefului diplomaţiei americane, John Kerry. Ministrul de externe francez Laurent Fabius, care a anunţat oraginzarea acestei reuniuni, precizeazǎ cǎ ea este motivatǎ de degadarea situaţiei din cele douǎ ţǎri.

Potrivit Agenţiei France Presse, 24 de miniştri sau reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale vor participa la reuniune, printre care şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier.

Franţa înţelege sǎ transmitǎ cu aceastǎ ocazie un mesaj Bagdadului, cerînd autoritǎţilor irakiene sǎ aprofundeze politica de reconciliere naţionalǎ. In Irak puterea este pusǎ din nou în dificultate de ofensiva jihadiştilor la Ramadi, oraş situat la numai o sutǎ de kilometri de Bagdad. Pe de altǎ parte Irakul este tot mai divizat între comunitǎţile sunitǎ şi şiitǎ, iar rǎzboiul civil din aceastǎ ţarǎ devine tot mai mult unul confesional. Pentru a relua sub control oraşul Ramadi, care este un bastion al suniţilor, Bagdadul se bazeazǎ mai mult pe miliţiile şiite decît pe armata naţionalǎ.

Concomitent, occidentalii urmǎresc cu nelinişte situaţia din Siria, unde Organizaţia statul islamic a avansat în partea de nord a oraşului Palmyra, în centrul ţǎrii. Regimul reprezentat de Bachar al-Assad este într-o posturǎ defavorabilǎ, se aratǎ din surse diplomatice franceze. Greu de spus însǎ dacǎ aceastǎ constatare este o veste bunǎ sau o veste proastǎ, spun unii comentatori în Franţa. Spectrul unei prǎbuşiri a regimului de la Damasc şi al ocupǎrii capitalei siriene de noua coaliţie care s-a format pe teren, între Organizaţia statul islamic şi alte forţe, este acum tot mai ameninţǎtor. Franţa considerǎ de fapt cǎ ar trebui acordatǎ o ultimǎ şansǎ diplomaţiei în Siria, de unde şi convocarea reuniunii de pe 2 iunie. 

Parisul evocǎ în context negocierile numite Geneva 1, cînd s-a vorbit de crearea unui guvern de tranziţie la Damasc şi de plecare ulterioarǎ de la putere a lui Bachar al-Assad. Semnat în 2001, Geneva 1 este singurul acord internaţional care prevede un proces de tranziţie pasnicǎ în Siria, dar care nu a fost niciodatǎ aplicat.

La Paris ar urma sǎ se discute din nou şi despre lupta împotriva surselor de finanţare a terorismului.