Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


« Comoara » lui Corneliu Porumboiu, prezentatà în competitie la Cannes

Mai sunt trei zile de competitie la Cannes, 3 zile – 5 filme dupà care vom afla palmaresul pe 2015 al festivalului international de film. Mult-râvnita La Palme d’or, premiul suprem de pe croazetà, va fi decernatà duminicà seara. Dacà în competitia din acest an pentru aceastà recompensà nu figureazà nicio peliculà româneascà, regizorii români sunt atot-prezenti în celelalte sectiuni - peste 30 de pelicule românesti, scurt sau lungmetraje, pot fi vizionate aici. Printre ele, douà sunt prezente în principala sectiune paralelà Un certain regard.

Astàzi est prezentatà la Cannes în principala sectiune paralelà, Un certain regard, prezidatà de Isabella Rossellini, pelicula « Comoara » a lui Corneliu Porumboiu. Un regizor care e aproape acasà la el aici pe croaztà, sà nu uitàm cà s-a remarcat déjà aici în trecut mai întâi cu trei scurt-metraje înainte de a obtine cu « A fost sau n-a fost » în 2006 la Caméra d’or, premiul pentru debut. Porumboiu a mai fost apoi aici cu « Politist, adjectiv » în 2009, peliculà cu care va câstiga premiul juriului sectiunii Un certain regard.

« Comoara » este povestea a doi bàrbati care cautà sà gàseascà o comoarà ascunsà într-o gràdinà. Rolurile principale sunt jucate de Cuzin Toma si Adrian Purcàrescu. Pe locul trei în ierarhia distributiei figureazà un alt Cornelui, pe numele sàu Cozmei, deloc actor de meserie. Pensionarul a servit însà 30 de ani în batalionul de elità al armatei române pe post de deminor-artificier. In aceastà calitate Porumboiu l-a angajat mai întâi ca specailist pe platou înainte de a-i oferi unul dintre primele roluri ale peliculei sale « Comoara ».

In fine, un detaliu sà-i spunem « picant » : flimul lui Porumboiu este co-produs de Rouge International, case de productie a lui Julie Gayet care nu e alta decât iubita presedintelui francez François Hollande. Actrita, de asemenea producàtoare deci, sprijinà adesea filme promitàtoare si se aflà deci cu aceastà ocazie aici pe croazetà pentru a urca covorul rosu alàturi de echipa lui Porumboiu. Putin probabil s-o vadà însà lumea pe stràzile din Cannes având în vedere notorietatea de care se bucurà resepectiva cineastà.

Reamintim cà exact acum o sàptàmânà, tot în sectiunea Un certain regard era prezentat în premierà mondialà aici la Cannes al doilea film românesc în aceastà sectiune si anume « Un etaj mai jos » în regia lui Radu Muntean.

Verdictul adicà palmaresul lui Un certain regard în care concureazà 19 filme dintre care douà românesti va fi dat sâmbàtà seara, 24 de ore înaintea « marelui » palmares, cel in care este decernatà celebra La Palme d’or.

In competitia oficialà, cea « mare » sà-i spunem asa, sau cea mai prestigioasà, cea în care filmele concureazà pentru mult-râvnita La Palme d’or, sunt douà filme în cursà astàzi : « Dheepan » al lui Jacques Audiard – unul dintre cei 5 francezi aflati în cursà în aceastà prestigioasà categorie – si taiwanezul Hou Hsiao-Hsien cu pelicula « Asasinul ».

« Dheepan » evocà povestea unui refugiat politic tamul din Sri Lanka în Franta, « cronica unei mizerii ordinare » cum e descris filmul de multi critici : In film Audiard a pus în scenà pentru rolurile principale doar tamulti, actori sau nu, vorbitori sau nu de limbà francezà. Un paradox pentru un regizor care se spune apreciazà sà comunice des cu echipa sa, mai ales cu oamenii pe care nu-i cunoaste.

Al doilea film azi în competitia pentru La Palme d’or se cheamà deci « Asasinul » si a fost realizat de taiwanezul Hou Hsiao-Hsien, o poveste din vremea dinastiei Tang care a domnit asupra Chinei între anii 618 si 907. Filmul, realizat pe fond de arte martiale, ràmâne ermetic privirilor occidentale, afirmà majoritatea criticilor. Regizorul spune de partea sa cà a avut nevoie de zece ani ca sà gàseascà bugetul necesar pentru aceastà productie, o parte din bani provenind chiar de la China. Semn cà tara se impune tot mai mult ca un actor important si inconturnabil si pe scena cinematografiei mondiale.

 
« Comoara » lui Corneliu Porumboiu, prezentatà în competitie la Cannes